11/05/2013

Paristot ja akut kiertoon.
Nyt olisi asiaa kierrätyksestä. Tänään haastetaan kanssatovereita mukaan paristokierrätystalkoisiin. Ajatuksena on, että tuunataan paristoille kiva sisustukseen sopiva säilytyspurkki. Kun käytetyt paristot ja akut ovat koossa yhdessä paikassa, palautuvat ne myös kierrätykseen helpommin viimeistään siinä vaiheessa, kun purkki täyttyy. Useinhan esimerkiksi akut jäävät kansalaisilla kaappien perukoille vanhojen kännyköiden ja kameroiden sisälle, ja paristot puolestaan ovat hajallaan laatikoiden pohjalla tai pahimmassa tapauksessa menevät sekajätteeseen.

Tämä marjatta värkkäsi kolme erilaista sisustukseen sopivaa patterilootaa. 
Iso lasipurkki suhutettiin sisäpuolelta kultasprayllä. Sisäpuolelta maalatessa ei tarvitse niin välittää valumista, sillä ne eivät näy ulospäin, vaan ulkoasusta tulee herttasen tasainen. 

Mustavalkoinen pahvirasia on päällystetty Muija-kankaalla. Kangas liimattiin laatikkoon kiinni melko suurella määrällä jämäkkää liimaa. Kaksipuolinen teippi toimisi myös varmasti tässä askartelussa.

Ikean pyöreä vanerilaatikko maalattiin valkoiseksi. Lopuksi paineltiin pensselin puuttuessa tylpän kynän avustuksella erikokoisia mustia pisteitä rasian kylkeen. 

"Tällä hetkellä paristoja ja akkuja palautuu kierrätykseen 33%, joten vuoden 2016 lakisääteiseen 45% keräystavoitteeseen on vielä matkaa. Paristothan voi palauttaa helposti mihin tahansa niitä myyvään kauppaan tai kioskiin. Asianmukaisella keräyksellä ja käsittelyllä estetään haitallisten aineiden kuten elohopean, lyijyn ja kadmiumin pääsy veteen, ilmaan ja maaperään. Lisäksi kierrätyksen avulla mahdollistetaan raaka-aineiden uusiokäyttö."

Käytettyjä paristoja ja akkuja otetaan vastaan kaikissa niitä myyvissä liikkeissä. Näin ollen käytetyt paristot ja akut voi pudottaa vaikkapa lelukaupan tai tavaratalon paristokierrätyspisteeseen. Jos puna-mustaa keräyslaatikkoa ei ole näkyvillä, voi paristot ja akut palauttaa henkilökunnalle

Pakerra purkki paristoille ja osallistu kilpaan, jossa voit voittaa 100 euron lahjakortin K-rautaan! Purkkia värkätessä on kuitenkin hyvä muistaa muutama vinkki, jotta purkista tulisi paloturvallinen:

·         Paristojen ja akkujen säilyttämisessä metalliastiassa on pieni oikosulkuriski, mutta sekin soveltuu käytettäväksi, jos metalliastian sisällä käyttää muovipussia.

·           Lasi on turvallisuuden kannalta hyvä valinta.

·         Tulipaloriskin välttämiseksi kaikkien litiumparistojen ja -akkujen virtanavat tulee teipata heti, kun ne poistetaan laitteesta tai käytöstä. Litiumakut ja -paristot on helppo tunnistaa Li-alkuisesta merkinnästä. Esim. kännyköissä ja kameroissa käytetään Li-akkuja.  

Postaus tuotettu yhteistyössä Recserin kanssa

9 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Iik! Mä säilytän paristoja metallipurkissa allaskaapissa. Pakko varmaan tarttua tähän, koska en oo tajunnut, ettei toi purkki olekaan sopiva säilytyspaikka.

Ilona / Keskeneräinen kirjoitti...

Mahtijuttu. Pari tuntia sitten paristot lojuivat kierrätyskaapin pohjalla. Eivätpä loju enään.

Vastaus haasteeseen
http://keskenon.blogspot.fi/2013/11/kierrattaminen-on-kaunista.htmlIlona


Unknown kirjoitti...

Hieno info, ja kauniisti suhautettu lasipurkki. Enpäs ookaan spreijannut vielä lasia. Nyt tuli heti sopiva purkki mieleen paristoille. Kiitti!
Silja / mintunmustaa.blogspot.fi

Krisse kirjoitti...

En tiennyt, ettei paristoja saisi säilyttää metallipurkissa! Siellä ne ovat lojuneet jo monta vuotta, purkki kun ei tunnu täyttyvän millään (ja ennen täyttymistä ei purkkia tule kiikutettyä keräyspisteelle). Taidanpa tarttua haasteeseen! :)

Rillirousku kirjoitti...

Hei, ihan mahti juttu, että innostuitte! :) Kyllä kierrätys vaan on tärkeä asia, luontoa pitää kunnioittaa!

Laura [ Sateenkaaria ja serpentiiniä ] kirjoitti...

Meillä kierrätetään lähes kaikki mahdollinen roska. Energiajaetta ei ole taloyhtiössä erikseen ja se sapettaa. Olen säilönyt myös paristoja säännöllisen epäsäännöllistä kauppaan kiikutusta varten. Nyt säntäsin paniikissa lisäämään muovipussia mun metallirasiaan :D En ollut yhtään tietoinen tuosta. Ajattelin vaan, että on paloturvallinen, jos tulee joku oikosulku. Kiitos tästä :)

anna kirjoitti...

Kaunis kultapurnukka! Ja hienolla asialla liikenteessä.

Hannakaisa kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Rillirousku kirjoitti...

Ajattelen kanssa niin, että vaikka yleensä en pahemmin täällä blogissa ota kantaa asioihin, niin kierrätyksestä ja luonnosta kirjoittamista ei voi koskaan ohittaa, jos sellaiseen pyydetään mukaan!