5/05/2014


Tervitused Eestist!
Jokunen viikko sitten kirjoitin, että Visit Estonia haluaa lähettää marjatan perheineen tutustumaan Viroon ja erityisesti Pärnuun. Ja siellähän me vappuviikonloppuna sitten oltiin!

Perjantai-aamuna kelluimme Eckerö Linella Tallinnaan  parissa tunnissa ja niin sitten pikaseen oltiinkin tuolla ystävällisten ihmisten valtakunnassa. 

Meikämartalla Viro on ennestään tuttu, niin Tallinnan kuin maaseudunkin osalta, mutta Pärnun seudulle suunnattiin ensimmäistä kertaa. Matkalla kuulin kaupungin olevan maan kesäpääkaupunki, sillä pitkät hiekkarannat ja merivesi vetävät kansaa puoleensa. Kaupungissa järjestetään kesällä myös runsaasti konsertteja ja erilaisia tapahtumia, joten kesäpääkaupunki-nimitys lienee täysin ansaittu.

Tällä kertaa ei lämpö hellinyt, mutta aurinko näyttäytyi kuitenkin jokaisena reissupäivänä. Kamalan haastaavaa on saada tiivistettyä reissua muutamaan postaukseen, joten saapa nähdä, että minkälainen matkastoori tästä vielä kehkeytyy. 

Tähän postaukseen kasasin kaikki matkasuunnitelmasta löytyneet ravintolat ja ruokapaikat, ensi kerralla sitten, että mitä tehdä lasten kanssa Pärnussa. Asiat tärkeysjärjestykseen!
Pärnuun päästyämme majoituimme meren rannalla sijaitsevaan hotelliin, nimeltään Tervise Paradiis. Hotellin yhteydessä on myös Viron suurin vesipuisto, johon rynnättiinkin heti kun uikkarit ehdittiin kaivaa esiin. Uinnin ja vesiliukumäkien jälkeen olo oli vähintäänkin nälkäinen, joten lähdimmekin ilomielin kohti illallispaikkaa.
Kahvila Supelsaksad sijaitsee Pärnussa osoitteessa Nikolai 32. Ulospäin rakennus on siinä määrin vaatimattoman näköinen, että tämä turistiperhe ajoi aluksi talon ohi ja lähti kävelemällä etsimään kohdetta, joka lopultai löytyikin juuri tuosta mainitusta osoitteesta.
Matkan järjestäjä on ollut mitä ilmeisimmin varsin hyvin perillä tämän marjatan mieltymykseen värejä, historiaa ja vanhoja rakennuksia kohtaan, sillä seleväähän se oli heti kynnyksen yli astuttua, että tännepä jää taas palanen sydämestä!
Vaatimattomasta ulkonäöstä kun on mainittu, niin sisäpuolelta tuo mainio kahvila ei ollut vaatimaton lainkaan! Värejä oli käytetty rohkeasti ja kansa sai kuin vahingossa värienergiaa samalla kun ruumis ruokaa. 
Lapsivieraisiin oli varauduttu värikynin, mutta paperiasioissa jouduttiin vähän improvisoimaan. Jokaiseen huoneeseen oli löydetty omanlaisensa ja kertakaikkiaan sympaattiset tapetit! Mökkikuumehan noita herttasuuksia tiiraillessa nousi. 
Veise sisefilee kartuligratääniga. Härän filettä ja perunagratiinia.
Lihapallid kartulipüreega. Lihapullat ja perunamuusia.
Ruoka oli erittäin hyvää! Kolmevuotias söi kanapastansa hyvällä ruokahalulla ja tokaisi, että " Tämä on vielä parempaa kuin ranskalaiset!" Ja se on jo aika paljon kyseisen neitokaisen kohdalla. Myös lihapullat ja muusi hupeni lautasilta varsin liukkaasti. Jälkiruoaksi koko perheen voimin nautitut kakut olivat ihan piste iin päälle.

Seuraavan päivän lounaspaikaksi oli valittu Kahvila Mahedik, joka on aivan ydinkeskustassa sijaitseva ravintola. Mahedik löytyy osoitteesta Pühavaimu tn 20, Pärnu.
Mahedik on Pärnun ensimmäinen luomukahvila. Ruokalistalta löytyy vain  tuoretta ruokaa, joka on valmistettu enimmäkseen Virossa viljellyistä raaka-aineista, mm. täysjyväleipiä, leivonnaisia ja kakkuja.  Mikä aamulla on pellolla, se on lounaalla pöydällä, kertoo ravintolan kotisivu ja onkin todettava, että elämäni paras kala-ateria on nautittu täten Pärnussa ravintola Mahedikissa lauantaina 3.5.2014 noin kello 15! Tämä fakta kirjataan ylös, jos joku fisu onnistuu vielä jossain päin maailmaa yllättämään ja tämän virolaisen lajitoverinsa maukkaudessa peittoamaan.
Tuorepuristettu appelsiinimehu, josta jäi appelsiinimehuviikset ylähuulen päälle ja joka maistui aivan auringolta. 
Myös tässä ravintolassa oli lapsia muistettu ja tarjoilija kiikuttikin kynäpurkin ja paperia paikalle samantien, kun kuuli ensimmäisen kyllästyneen huokauksen täyttävän ilman.
Siinä se elämäni maukkain kala-ateria pötköttää. Elkääpä kysykö mitä fisua se oli, kun en muista. Menut löytyi toki myös armaan kotomaan kielellä ja tarjoilijat puhuivat poikkeuksetta ainakin jonkin verran suomea. Välillä oli vaikea päättää, että millä kielellä keskustelun yrittää avata, mutta aina tultiin ymmärretyiksi. Englannilla sitten viimeistään, jos eestisuomieesti tuotti ymmärtämisvaikeuksia.
Lauantai-iltana suuntasimme maalle, kun körötimme 32 kilometriä Pärnusta poispäin ja saavuimme Maria talulle eli Marian maatilalle. Tuosta ihastuttavasta paikasta lisää sitten seuraavassa Pärnu-postauksessa, tällä kertaa kun yritetään keskittyä pelkästään ruokapuoleeen, jotta  Pärnuun suuntaava matkalainen löytäisi kaikki ruokavinkit saman linkin alta.
Saunan jälkeen pääsimme maalaispöytään. 100-vuotiaan hirsitalon tummat seinät ja vanhanajan tunnelma toivat ruokailuun ihan oman mausteensa.
Pöydässä saatiin istua pitkään ja hartaasti, nauttia rauhasta ja eestikeelestä, kuunnella sivukorvalla nurkkapöydän rupattelua ja arvailla puheenaihetta. On se vaan niin samanlainen, vaikka kuitenkin erilainen kieli.
Sunnuntaina ehdimme vielä ennen kotiinlähtöä lounaalle satamaan. Taivas keräsi tummaa pilveä ja vähän vettäkin ripotteli, vaikka aurinko ankarasti yrittikin pilven alta kurkkia.
Jahtklubi restoran sijaitsee rannassa osoitteessa Lootsi 6. 
Valmiiksi suunniteltujen ruokapaikkojen ansiosta vältimme ne perinteiset helpot hätäratkaisut. Tällä pesueella kun meinaa monesti matkalla käydä niin, että ruokaa ja ruokailupaikkaa aletaan miettiä niin myöhään, että kurnivan mahan ja kiukuttelevan jälkikasvun kanssa suunnataan ensimmäiseen mahdolliseen paikkaan, joka vastaan tulee. Silloin harvoin löytää helmiä. Tällä kertaa burgeriannos valittiin tosin aivan tarkoituksella, sillä paikan päällä leivottu leipä ja medium-pihvi houkuttelivat. 

Muutaman päivän Pärnun reissuun mahtui siis monenlaista ruokapaikkaa. Syötiin värikkäästi, tuoreesti ja maalaisesti. Maalla ja kaupungissa. Kiitos ravintoloille maukkaasta ruoasta ja ystävällisestä palvelusta! 

Lapsellinen tai lapseton matkalainen, mikäli suuntaat joskus Pärnuun, niin otappa ehottomasti osoitteet talteen! Matkoillahan melkein tärkeintä on löytää viehättävä, lapsiystävällinen ja vielä maukaskin ruokapaikka. Kaikki yllänähtävät kohteet täyttävät nuo kolme kriteeriä ihan kevyesti! Kertokaapa myös, jos jollain teistä tovereista on kokemusta ko. ravintoloista tai antaa vinkkiä jostain toisista maukkaista paikoista Pärnun seudulla. Ihan vain seuraavaa matkaa ajatellen...


Postaus tuotettu yhteistyössä Visit Estonian kanssa

4 kommenttia:

Pieni Lintu kirjoitti...

Oi mitkä maisemat ja kuvat - toi kahvila on niin karkki!

Anne kirjoitti...

Aivan mielettömiä kuvia - minäkin tahdon tuonne !!!

paevi kirjoitti...

Niin mukaansa tempaavia kuvia että! Tunnelma kohillaan :)

Rillirousku kirjoitti...

Suosittelen! :)