3/27/2012

Tämän on kässän-open painajaisen takkihaaste.

Menneenä syksynä kässän-open painajainen haastoi ensin itsensä ja sitten teidät toverit mukaan takkitalkoisiin. Olihan se hulppeata katseltavaa minkämoinen villatakkien virta haasteeseen lopulta päätyi mukaan ja erityisesti varsinkin se, kuinka monta kässäntuntitraumaa tuohon villatakkimereen hukkui.

Tänään ollaan kohta keväässä ja villatakit saa taas pikkuhiljaa kaivella kaapeista takin virkaakin toimittamaan. Mutta kah, eipä pelkkä villa pidä kansalaista lämpimänä, tarvitaan myös ihan oikea takki! Sen vuoksi tällä kertaa pitäisikin heittää puikot kaapin perälle ja kaivaa ompelukone esiin.

Ehkä joku muistaakin vajaan kuukauden takaa erään tapauksen, jossa lensi ärräpäät ja lopulta koko takin raato takaovesta lumihankeen  yön yli rauhoittumaan. Se oli kova koulu, voin kertoa. Silloin otettiin marjatasta mittaa ihan todenteolla, sillä perhesopu ja itsetunto alkoivat olla jo kovasti koetuksella.
Kuinka ollakaan kävi kuitenkin niin, että emännällä lähti homma hanskasta. Kun ensimmäisen on taistellut raivolla ja tuskan hiellä valmiiksi, niin seuraava on jo vähän helpompi. Mieheni uhmaa kohtaloaan ja tilasi seuraavaksi itselleen kalastustakin. Rohkea mies.

Haaste tulee tässä:

- Otappa ompelulehti kätösiin. Jos et itse sellaista omaa, niin lainaa naapurilta kuten meikämartta teki, tai mene kirjastoon.

- Etsi joku hyvä takin kaava oikeassa koossa. Tai sitten hupparin, josta saat pidennettynä tai muuten vähäsen muokkaamalla takin. Koko on aivan ompelijan itsensä päätettävissä oleva asia, se voi olla sopiva lapselle tahi aikuiselle. Piirrä kaavat, leikkaa kankaat ja ompele takki.

- Loistava vuoritetun takin ompeluohje löytyy täältä.

- Takin ompelija saa olla ensikertalainen, ammattilainen tai jotain siltä väliltä. Työn jälki ei ole tämän haasteen pääpointti.

- Jotain sääntöjäkin saattais olla hyvä olla, joten ne tulee tässä: takissa täytyy olla vuori, jotta se on kelpo tähän haasteeseen. Lisäksi siinä on oltava huppu, että löydetään  kaikista osallistujista jokin yhdistävä ulkoinen tekijä. Takki saa kuitenkin olla mitä materiaalia tahansa, pitkä tai lyhyt, vetoketjulla tai napeilla, yksivärinen tai kuviollinen. Ainoat kriteerit ovat vuori ja huppu.

- Kuvaa valmis takki ja lähetä se sivupalkissa näkyvään sähköpostiosoitteseen. Liitä mukaan pieni tarina takin synnystä sekä takin nimi. Kuvia otetaan vastaan aina 15.4 saakka, joten aikaa on riittämiin.

Haasteeseen vastanneet takit ovat mukana tulevaisuudessa järjestettävässä äänestyksessä, jossa voittajatakki ja sen tekijä saavat runsain määrin mainetta ja kunniaa sekä luultavimmin jonkin materiaalipalkinnonkin.

Kaikki innolla ompelukonetta rökittämään!

33 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

APUA! Ompelukoneiden kanssa hääräämisestä tulleet traumat ja totaalinen kädettömyys on ehkä vielä pahempaa kuin mitä neulomisten kanssa :D pitääpä laittaa harkintaan tämä kuitenkin...;)

Mistä kivoja kankaita, jos ei retroverhoa saatavilla?

/Jenni

Anonyymi kirjoitti...

Tämäpä sattui, tässä parhaillaan etsiskelin netistä vinkkiä, mistä lehdestä se the kevättakin kaava löytyisi. Ja selaillessani samalla neulon pikkuisimmalleni villatakkia ohjeittesi mukaan. :)Että jos vielä kertosit mistä lehdestä tuo sinun käyttämäsi kaava on, se näyttää juuri siltä mitä etsin! t. AniA

jonna kirjoitti...

Kiitos, kaavat on jo piirretty ja kangas valittu. Huppu tulee, ja vuori. Otan haasteen vastaan, jotta takilla on dead-line, eli jotta se ehtii valmiiksi ennenkuin jää pieneksi :D

Tiina kirjoitti...

Ihana! <3

Riina kirjoitti...

Täytyy sanoa nyt suosiolla samantien että tähän en aio osallistua. En ikinä kestäisi sitä hermojen repiminen määrää! Johonki hitusen helpompaan, esim tyynyliinaan tai patalappuun oisin vielä saattanut kyetä ü innolla odotan kyllä mitä muut saa aikaseksi!

Rillirousku kirjoitti...

Jenni: Samat oli täälläkin, joten tiedän tunteen! Ei se auta ku yrittää että oppii. :) Jos retroverhoja ei oo saatavilla niin en tiä. Marimekossahan on nättiä kangasta ja tuo ruskean takin kangas on Eurokankaasta. Riippuu aivan mistä tykkää. :)

AniA: Nuo takit on kaikki vähän eri kaavoilla tehty. Vaikkapa ruskeavalkoisen takin kaava on alunperin huppari, josta tein vaan pitemmän ja vetskarin tilalle räpelsin nappilistan. Huppua muokkasin kans vaan raakasti semmoseksi ku halusin. Eli suoraa ohjetta en osaa sanoa mutta perushupparin kaava on hyvä. :)

jonna: Jee, hyvä! Eka osallistuja tiedossa! :)

Tiina: Kiitosta teille vaan mummeli!

Riina: Nyt kuule ei auta muu lähtä yrittään! Kyllähän sää Riukula tiiät jos joku, että kovin suuresti ei kumpikaan loistettu kässäntunnilla. Ne traumat on nyt aika voittaa! :D

Anonyymi kirjoitti...

Mua kiinnostais osallistua, mutta kauhee kun tuo deadline on aikaisin! Olen suunnitellut kevättakin ompelua tässä jo parisen kuukautta, ja luulen, että valmiin takin saan vetää päälle ehkä parin kuukauden päästä. Tuppaa tämä suunnitteluvaihe vähän venymään aina, ja toteutusvaiheessa pitää olla runsaasti aikaa jäähdytellä palaneita käämejä. :D

Sunells kirjoitti...

Tein pari viikkoa sitten taas tytölleni takin kierrätyskankaasta:)

HennaK. kirjoitti...

Otin haasteen vastaan heti. Sääntöjä lukiessa huomasin ettei nyt työn alla oleva takki kelpaa kun siihen ei tule vuoria. Inspiraation sain kuitenkin sinun tekemistä takeista. Täytyy siis tehdä toinenkin, mutta niin olin aikonutkin, siihen tulee sitten vuorikin.

Anonyymi kirjoitti...

Haaste vastaan otettu!!!

Mulla olinkin sopivasti kaksi takkia tulossa jotka täyttävät kriteerit! Huppu ja vuori.

Tähän jää kyllä vähän koukkuun. Mielestäni takit on yllättävän helppo ja nopea tehdä (jos sattuu olemaan aikaa).

Kankaat on leikattunaja kone valmiina odotan työ päivän päättymistä!

Kiitos haasteesta!!

-Sanelma-

Enni kirjoitti...

Jos ompelukone tulee kuntoon niin harkitsen...:) Jos ei sit vanhalla takilla saa osallistua!:D No en sentään, teen uuden EHKÄ.

aajuska kirjoitti...

Aj, tätä täytyy tuumata! PS. Anteeksi hitauteni, postia tulossa kyllä jahka harvapäinen talon emäntä (=minä) muistaisi joskus raijata sen postiin asti..

Rillirousku kirjoitti...

Anonyymi: No kerta oot nuin hyvin jo suunnitellu niin sehän on sitten puoliksi tehty, kuten vanha viisaus kertoo. ;) Takin ompeluun ei tartte ku päivän tai pari, toisin ku villatakin vääntöön. Siksi näin lyhyt aika tällä kertaa. :)

kata: Hyvä hyvä! :)

HennaK: Joo, tässä on nyt raaka peli että on joku roti tässä touhussa. Mutta pistä sitten vuorillista takkia tulemaan! :)

Sanelma: Niin on! Kun vaan saa ensimmäisen tehtyä ja ymmärtää jujut, niin sittenhän niissä ei oo mitään ongelmaa! Se on tosin joka asiassa vähän sama. Että kun kerran opettelee niin se on sitten helppoa sen jälkeen. :) Kiitos kun otit haasteen vastaan!

Enni: Kyllä nyt varmaan tarttis uus vääntää. Kyllä sää sen ohimennen nykäset! :)

aajuska: Harkitse ihmeessä! Eikä haittaa hitaus, sitä on liikkeellä. ;)

Piia kirjoitti...

Pitänee yrittää aktivoitua ompelurintamalla. Pienin oppi konttaamaan ja nousee pystyyn joten perään pitää katsoa koko ajan. Yritä siinä sitten ommella jotain ;)

Minna-Leena kirjoitti...

Käyks just tehdyt lasten takit, jotka on pienennetty aikuisten takista ;)

Rillirousku kirjoitti...

Piia: Sitä se on. Täälläkin osa ommeltu apulainen sylissä, joten kieli keskellä suuta saa olla. Ja hermo tiukalla kun oikeen auttavaksi ryhtyy neulatyynyn tyhjentämisen suhteen. :D

M-L: Kullonka teit? Täyttääkö kriiterit? ;D

Unknown kirjoitti...

hitsi mä haluaisin yrittää..kankaitakin olisi tossa pino..

Olina kirjoitti...

Koska takkien tekeminen on parasta, täytyy tänne ensikertaa eksyneenkin vissiin osallistua!:D

Moya kirjoitti...

Iih, niin tarvittais takkia ja haaste houkuttaa. Mutta katoaan jos vaan aika riittää. :) Kiva kun on joku syy miksi potkia vautia koneeseen.

Rillirousku kirjoitti...

Riikan blogi: Yrittämään vaan! :)

Olina: Ehottomasti! :D

Moya: Hyvä, kyllä sää ehit! Pari iltaa se vaan ottaa. :) Täälläkin aletaan taas takkitalkoisiin viikonlopun aikana. ;)

Piña kirjoitti...

Kiitos tästä. Olen sen verran yllytyshullu, että tartuin haasteeseen. Tosin ensimmäinen takaisku tuli jo kangasta etsiessä. Pitää panostaa somisteisiin, sen verran tyly kangas piti ostaa.

Annu kirjoitti...

Kutominen ja virkkaaminen meni penkin alle!
Tähän mä panostan imetysdementiaiset aivoni...siis MUKAAN!!!

Rillirousku kirjoitti...

Pina: Kankaita ei tosiaan taho löytyä. Yksivärisiäkin oli jotenkin nihkeästi ainakin meidän Eurokankaassa ja sitten kuviolliset tai muuten kolahtavat on kalliita. Mutta kiva että tartuit haasteeseen! :)

Annu: HYVÄ! :)

Virpi kirjoitti...

Minulla ainakin kummitytön takki tekolistalla,joten osallistun,jos vain suinkin ehdin sen tehdä valmiiksi tuohon mennessä:)

Anonyymi kirjoitti...

Moi.
En ole ikuna osallistunut mihkää ja luen vain sun ja killin blogeja säännöllisesti, mut tähän voisin osallistua, ku mulla ois kaks kesätakkia tekkeillä.. Jos en ehi saada valmiiks, saanko lähettää kuvan hiukan keskeneräisistä takeista..? -Julia

Rillirousku kirjoitti...

Virpi: Hyvä! :)

Rillirousku kirjoitti...

Julia: Jee, osallistu ihmeessä! :) Kyllähän sää ny äkkiä toisen ainaki valmiiksi nykäset. ;)

Viena kirjoitti...

Kylläpä tekis mieli tarttua tähän, silleen aikuistentakilla, kun putkahti heti selkeä visiokin päähän :) Uskaltaiskohan sitä jo haudata trauman, joka synty lukioikäsenä, kun yritin ommella vuorellista vakosamettijakkua? :D Nyt lähtisin liikkeelle ehkä vähän simpelihkömmästä mallista. Hyvä haaste!

HannaKonna kirjoitti...

Hahah, kylläpä osui ja upposi tuo linkkaamasi takkitappelu! Muistuu niin mieleen se kun opiskelin nukkemuotoilua ja piti ommella nukelle ihan oikea takki minikoossa. Enhän minä ollut ikuna takkia ommellut ja mielestäni minulla oli selkeä visio miten sellainen kaavoitetaatn ja hurautetaan tuosta vaan. No, ei ihan hurautettu eikä kaavoitettu!... Siinä meni yöunet ja pääsi itkukin kun ompelin ihan pepulleen ja aikaa meni enemmän purkamiseen kuin ompeluun. Huoh... ;)

Takki kuitenkin tuli kuin tulikin valmiiksi ja tuli oivallettua jotakin, minkä olen jo tosin nyt unohtanut. :D

Kevättakit lapsille on jo mielessä ja tämä haaste tuli vastaan vasta nyt, sattumoisin, joten voisi vielä koittaa ehtiä!

Laura kirjoitti...

UI! saako osallistua takilla, joka on ommeltu ennen tämän haasteen postaamista? tähän en taida nimittäin enää keretä:(

Rillirousku kirjoitti...

Wikke: EHottomasti hautaat ne traumat nyt! :D Mulla on kans etsinnässä se täydellinen takkikangas itelle ja sitte kyllä meinaan tosissaan yrittää, sittenhän sen tietää. Että ei ku mukaan vaan! Pari aikuisten takkia on tullukin jo. :)

HannaKonna: Eikookki hienoa, että saa viritettyä tappelun jonkin elämättömän asian, kuten vaikkapa kankaan, kanssa? Osaa sitten arvostaa sitä valmista tekelettä ihan erilailla. :D Vielä ehtii hyvin, mukaan vaan ehottomasti! :)

Laura: Tekis kauheesti mieli sanoa, että saa mutta sitten pitäs taas miettiä, että minkä ajan sisällä sen sitten pitäs olla tehty jne, joten pakko sanoa, että vain tämän haasteen aikana tehdyt takit pääsee mukaan. :/ Mutta kyllä sää näppärästi vielä yhen takin nykäset, venytetään vaikka aikaa sitten jos siitä jää kiinni! :)

unisukka kirjoitti...

Justiinsa bloggasin tammikuussa valmistuneen takin, jossa on huppu ja vuori. Haasteeseen se ei näemmä mahdu, vaikka mulle se on jo saavutus, että kerkisin sen julkistaa ennen kesää :D Tänään leikkasin kaavat omaan kevättakkiini, hui sentään. Kauniita takkeja oot tehtaillut, kiva haaste myöskin. http://unelia.blogspot.com/2012/04/norsutakki-2.html

Rillirousku kirjoitti...

Unisukka: Takkia tulemaan vaan! Aikusten takit mahtuu mukaan ihan yhtälailla ja muutama onkin jo vastaanotettu. :)