4/15/2011

Kaali jakaa kansaa. Tunnustettakoot, että meikämartta ei hamassa lapsuudessaan tiennyt mitään kamalampaa kuin pehmeä kaali. Täytyy tosin todeta, että kyse oli ainoastaan hajusta, ei mausta. Sillä on vaikea inhota jotain, mitä ei ole maistanut.

Maistoin kaalilaatikkoa ensi kertaa pakon edessä ollessani 18-vuotias. Siis aikuinen, ainakin iän puolesta. Tuolloin silloisen poikaystäväni äiti oli valmistanut kaalilootaa. Naama vihertäen astuin keittiöön, jossa kaalin haju iski vastaan kärpäslätkän lailla. Silmämunani tähysivät villisti ympäri huonetta, kun aivot kehittelivät kuumeisesti pakoreittejä mahdollisten hätätapausten varalle. Hätätapauksiin luetaan vaikkapa suonenveto pohkeessa tai ylipitkäksi venyvä puhelu, jonka aikana mokoma kaali olisi ehtinyt mennä syömäkelvottomaksi.

Istahdin pöytään sieraimet epäluulosta väpättäen. Annostelin lautaselleni niin vähän ruokaa kuin vain kehtasin. Käsi vapisten hamusin haarukkaani tuota epämääräisen näköistä apetta. Suljin silmäni silkasta pelosta ja livautin haarukallisen ääntä kohden.
Voi jummi, tuo hetki muutti elämäni! Rakastuin kaalilodjuun ikihyviksi.

Nykyään tämän perheen lempiruoka on kaalipata, joka pesee kaalilaatikon ainakin helppoudessa. Se on kevyt, se on täyttävä, se on ehtaa kaalia. Suosittelen!

Kaalipata
4 annosta
400 g jauhelihaa
2 sipulia
3 isoa porkkanaa
1 kg keräkaalia
1 lihaliemikuutio
1,5 dl vettä
2 dl ruokakermaa
(suolaa)

1. Ruskista jauheliha. Lisää silputut sipulit ja karkeaksi raastetut porkkanat.
2. Siirrä seos isoon kattilaan. Lisää loput ainekset.
3. Anna hautua rauhassa kannen alla noin tunnin ajan.
4. Syö nauttien, kera puolukkahillon ja tuoreen leivän. Näkkärikin passaa. Yritä säästää jotain kaverillekin.

5 kommenttia:

heidi. kirjoitti...

I <3 kualipata! Kualiruuat ylipäätään on namia. Mä laitan omaan kaalipataani aina myös raejuustoa sekä hulluna valkosipulia, ja ruskistan kaalitkin pannulla. Tulloo rapsakampaa.

kehrä kirjoitti...

Nam! Kaalipata kuuluu meidän perheen lempiruokiin. Oli tämän viikon ruokalistalla ja kyllä maistui... :)

Anni kirjoitti...

Vois kokeilla tällaista helppoa ohjetta. Äitimuori teki aina niin hyvää kaalipataa joka haudutettiin leivinuunissa. Ai että se oli hyvää. Ja näkkäri+puolukkahillo tietty kaveriksi.

Tiina kirjoitti...

Nami! Kaaliruuat ovat aina kuuluneet suosikkeihin, mutta viiden vuoden avioliittoeloni aikana en ole ostanut yhtä ainutta kaalia - vain koska mies ei tykkää. Ja NYT ostan, tykkäsi tahi ei. Syökööt leipää. ;) Niin ihanan kuuloinen ja näköinen resepti että mitäs jos kokeilis ´vaikka heti ens viikolla!

Rillirousku kirjoitti...

Dooda: Kiitti vinkistä! Koklattava on joskus tuota valkosipallusta ja pannuilua!

Kehrä: Tätä voisi syödä vaikka joka päivä. :)

Anni: Tämä totisesti on helppo ohje jos mikä. :)

Tiina: Nyt jätät miehen ulvomaan nälissään ja pistät kaalipadan tulille! Joskus naisen on tehtävä mitä naisen on tehtävä. ;)