12/01/2014

Joulukalenteri, luukku 1.
Se on joulukuu! Uskomatonta mutta totta, niin se vain tuli tänäkin vuonna. Yllättäen ja mustana kuin mikä. Siitä emme kuitenkaan välitä, vaan ympäri somemaailmaa on tänään auennut luukku jos toinenkin, joten auetkoon se myös täällä. Ehkä se musta ja pimeäkin siitä unohtuu, kun saa tarpeeksi nyherrellä joulukoristetta ja lahjaa tässä joulukuun mittaan!

Ensimmäisestä tämän blogin joulukalenterin luukusta putkahti joululahjaidea pienemmille lapsille. Armas toverini teki eräänä jouluna lastensa joulukalenteriin joka päivälle erilaisen (tai vähintään erikuosisen) hernepussin ja jouluna niitä olikin kasassa aikamoinen läjä! Siitä intoutuneena väännettiin tässäkin talossa hernepusseja pienille kummilapsille joululahjaksi ja täytyy todeta, että hernepussien suuri suosio omien lasten keskuudessa yllätti tämän maamon kyllä ihan täysin!

Niillä on pelattu lattialla ristinollaa, keilattu limsapulloja, heitetty tarkkuutta kattilaan, tasapainoteltu pään päällä tai ihan vain kopiteltu - monta iltaa putkeen! Hernepussi pistää nykyajan koneriippuvaisen kansan mielikuvituksen ja kehon liikkumaan aivan yllättävänkin vilkkaana, kyllä näin on nyt todettava!
Nämä hernepussit ovat hauskan malliset; kolmiulotteiset, mukavalta tuntuvat kädessä, tarkasti kohteeseen osuvat ja helpot ommella. Kankaiksi sopii mikä tahansa ja parasta on, että kaappien pohjalla lojuvat kangastilkut saa näin kätevästi valjastettua hyötykäyttöön! Nämä marjatan hernepussit on ommeltu Kaunisteelta taannoin saaduista kankaista*, joista oli vielä sopivat pikkupalat jäljellä. 

Aloita pussin tekeminen leikkaamalla kankaasta haluamasi kokoinen pala. Tämä kuvan ommeltu pussukka on kooltaan noin 10 x 10cm, joten ennen ompelua kangaspitkula on ollut kooltaan 10 x 20cm. Ompele neliöksi ompelemalla kiinni kaksi avointa reunaa.
Käännä ompelun jälkeen kangas oikein päin, töki kulmat teräviksi saksien avustuksella ja täytä herneillä. Kuivatut herneethän on halpoja kuin mitkä, yksi pussi maksaa noin 70 senttiä ja siitä saa lähes kymmenkunta valmista hernepussia! Älä täytä pussia liian täyteen, koska ompelusta tulee vaikeaa ja leikkiessä ei tunnu mukavalta, jos oikein tiukaksi viritetty hernepussi läsähtää päin näköä.
Käännä neliön yläreunaa sisäänpäin noin sentti, jonka jälkeen litistä äkisti avoin reuna aivan eri suuntaan kuin yleensä, eli entisaikasen pillimehupurkin muotoon. Näin syntyy tämä jänskä, mutta kovin yksinkertainen muoto.
Ompele reuna kiinni näpäkästi. Jos herneitä on liikaa, niin juuri tässä vaiheessa ne lähtevät liikekannalle. 
Näin kätevästi samaa toistaen syntyy iso korillinen hernepusseja leikkejä piristämään ja mielikuvitusta virkistämään! Pussukoitten tekeminen on myös oikein mukavaa yhteistä tekemistä. Meillä työnjako meni niin, että yksi ompeli reunat kiinni, toinen käänsi, kolmas terävöitti nurkat ja neljäs lusikoi herneet sisään, jonka jälkeen ensiksi mainittu ompeli viimeisenkin reunan kiinni. Ei kuulkaa kauan nokka tuhissut ja lapsistakin oli mukavaa olla yhdessä tekemässä.
Mukavaa ja inspiroivaa joulukuuta kaverit!


* Tuote saatu blogiyhteistyön kautta

19 kommenttia:

Jenna | mehtämiehen muusa kirjoitti...

Aihan idea kyllä laittaa joulukalenteriin hernepusseja! Pitääpä pitää mielessä kun ens vuonna tytöille värkkään kalenteria. Jos maltan sinne asti oottaa näitten ompelua! :)

Heidi K kirjoitti...

Ihana idea, ihan mahtava!

Unknown kirjoitti...

Nää on kivoja. Tein just samalla mallilla joskus pari vuotta sitten vanhoista trikoopaidoista hirveän määrän lahjoiksi ja omalle lapselle. Meiltä löytyy varmaan kymmenittäin edelleen :)

Sanna kirjoitti...

Minäkin ompelin kesällä meidän neitisköille hernepusseja, ja ovat muuten olleet kovasti käytössä. paljon kivempia vaan nuo sinun tekemäsi. Minä tein ihan tavallisia neliöitä.. :)

Himassa kirjoitti...

Onpa hienoja ja ihana kangas! Minäkin olen ommellut vastaavan näköisiä lisäten pusseihin vielä pienet korvat ja hännän. Mielivitus hoitaa loput.

Sari kirjoitti...

Hei jee! Kiitos tästä! Menevät ehdottomasti tekoon. :) Huippis idea tuo muoto!

Jenni kirjoitti...

Nämä on kyllä ihania, ja nuo Kaunisteen kankaant <3 :)

Viherrilli kirjoitti...

Tehtiin heti, kun tarpeet löytyi, kiitos kivasta ohjeesta:)

Rillirousku kirjoitti...

Jenna: Niin on! Halpaa ja hauskaa. :)

Sammakkoprinssi: :)

Anna: Ja kymmenittäin pitää olla! Just kätevästi saa vielä nurkissa lojuneet pikkukangaspalat käyttöön. :)

Sanna: Pussi kun pussi, pääasia, että leikitään! :)

Himassa: Häntä! Hauska idea. :)

Sari: Helppo ja nopea on. Ei jää ajanpuutteesta kiinni näitten tekeminen. :)

Valkoinen Karuselli: Ne on kyllä ihania, kun käy niin moneen nuo kankaat! Tyynyihin, patalappuihin, sisustusjuttuihin mutta lisäksi myös näköjään leluihin oikein nätisti. :)

Viherrilli: Hei, ihan mahtava kuulla, että ohjeesta oli iloa!! :)

Kaisa Palomäki kirjoitti...

Oi vitsi nää on hienoja!!

Tuija kirjoitti...

Hernepussit on tosi mieluisia lapsille. Tein aikoinaan ison kasan meidän pojille (parikymmentä vuotta sitten?) ja tänä syksynä koulussa eput tekivät pusseja vohvelipujotteluna. Ja edelleenkin olivat mieluisia. Lisäkannustimena laitoin kyllä poikien vanhan sisäkoristelineen luokaan... Ennen sitä tyhjä roskiskin oli kova juttu.

Terhi / Hupsistarallaa kirjoitti...

Hei jes, joulukalenteri taas! Sun viime vuotinen oli ihan paras joten oon nyt ihan innoissani tästä uudestakin! Nää hernepussit on upeita! Oon itekin tehnyt samalla mallilla ja on niin paljon kivempia kuin normaalit lituskat hernepussit. Ajattelin opetella jonglööraan niillä ollessani aikoinaan hoitovapaalla mutta kas kun en oppinutkaan mutta ei se mitään :D

Arktinen yksinhuoltaja kirjoitti...

Joo, miekään en tiennyt, että talouteen tarvitaan kipeästi hernepusseja. Voin vaan kuvitella, kuinka niillä viskotaan toista naamaan, pläts.

Villis kirjoitti...

Minäkin kiittelen kivasta joulukalenteristasi! Hyvä kun muistutit tästäkin mukavasta, vanhasta ideasta. Omille lapsille tehdyt pussukat eivät suinkaan ole tallessa. Mummin pikkuiset ovat nyt sen ikäisiä, että voisimme ensin väsätä ne yhdessä ja pelailla sitten noita mainitsemiasi pelejä pukkia odotellessa. Kiitos Rilla!

satu - tarinoita satumaasta kirjoitti...

Piti vielä kiittää huikean hienosta (ja helposta!) ideasta. Tämä sai minut innostumaan niin kovin, että kävin hakemassa varastosta äitini vanhan ompelukoneen, jota ei ole käytetty sitten 90-luvun. Täytyy testailla, josko Husqvarnalla saisi hernepussin jos toisenkin aikaiseksi. :)

Jenni kirjoitti...

Kiva idea :) Ja ei näytä kovin vaikealta tuo tekeminenkään eli pitäis onnistua minultakin.

PaulaT kirjoitti...

Kiitos sinä ihana ihminen joka jaat näitä kivoja ideoita meille!!! <3 monet kerrat oot ilahduttanut minut ja saanut tarttumaan millon puikkoihin, millon ompelukoneeseen tai muuhun! Ihanaa ihanaa joulun odotusta sinulle ja perheelles! :)

Rillirousku kirjoitti...

Kaisa: Niin on nättejä kyllä!

Tuija: Hernepussit on aina in! En tosin tajunnut sitä itsekään ennen kuin huomasin miten kova juttu oli meidän lapsille ja miten keksivät leikkejä niillä ihan kuin itsekseen. :)

Norsis: Kai osaat kahella pussilla jonglöörata? Se on jo tarpeeksi hyvin, osaan sen kans. :D Kiitos kauniista sanoista <3

Hipare: Välttämättömiä kuule ovat. :D

Villis: Kiitos, tulipa hyvä mieli <3

Satu: Kiitos viestistä! Luin reissussa ääneen kaverille ja iloitsin että jes, joku oikeasti saattaa saadakin näistä ohjeista ja vinkeistä irti jotain! Mukava kuulla ja saada viestiä, että inspiraatio on iskenyt. :) Testaile ihmeessä!!

Jenni: Voin kertoa, että onnistuu! :)

Paula T: :´) Kiitos kauniista sanoista ja mukavaa joulunodotusta sinnekin! <3

Sakru kirjoitti...

Tämä idea jäi niin kutkuttelemaan, että pakkohan tätä on testata. Ja oikein jostain ihanista kankaista. Kiitos vinkistä. =)