12/20/2014

Joulukalenteri, luukku 20.
Suut makiaksi. Hätäsen lauantain luukku näin iltapäivästä auetkoon! Koulun joulujuhla on takana ja pikkusen saattoi roskaakin siinä hötäkässä nousta maamon silmäkulmaan. Päiväkahvilla vedettiin sokeriähky eilen tehdyillä suklaamarengeilla.

Marenkien ohje on Kinuskissalta, ohjeeseen suora linkki tässä. Kopioin ohjeen vielä yksinkertaistettuna versiona tähän, mutta tarkemmat ohjeet ja kuvat kannattaa käydä katsomassa tuolta alkuperäisestä ohjeesta. Meidän marengeista ei tullu ollenkaan niin hienoja kuin ohjeessa olleet, mutta varmasti olivat ihan yhtä hyviä! Tein ensimmäistä kertaa marenkeja niin, että kuumensin seoksen ennen vatkaamista, kuten ohjeessa kehotettiin. Olipa jännittävä kokemus, mutta hyvin onnistui.

Kinuskikissan suklaamarengit
20 kpl

4 valkuaista

3 dl sokeria

60 g tummaa suklaataLaita valkuaiset ja sokeri kuumuutta kestävään astiaan, esimerkiksi teräskulho tai -kattila sopii hyvin. Laita toisen kattilan pohjalle vettä ja kuumenna kiehuvaksi. Aseta päälle valkuaisastia. Varmista, että astia on kosketuksissa vain vesihöyryn, ei kiehuvan veden kanssa. Sekoittele valkuaisseosta vesihauteessa, kunnes seoksen lämpötila on kohonnut 60 asteeseen. Käytä apuna paistomittaria. Jos et omista paistomittaria, niin sopiva lämpötila on sellainen, että siihen juuri ja juuri kärsii koskea sormenpäällä. 


Nosta astia liedeltä. Jos käytit kattilaa, kaada valkuaisseos kulhoon, jossa vatkaaminen on helpompaa. Vatkaa seosta, kunnes se on jäähtynyt ja rakenteeltaan jämäkkää ja kiiltävää. Sulata vaahdottamisen aikana tumma suklaa.

Kaada suklaasula ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon muutaman kerran käännellen. Huom! Suklaa sekoittuu vielä pursotettaessa, joten vältä sekoittamista, jos haluat marenkeihin selvästi erottuvia suklaaraitoja.
Laita suklaamarenkivaahto pursotuspussiin, jossa on tähtitylla. Pursota ruusukkeita pellille leivinpaperin päälle. Voit myös lusikoida marenkivaahdon nokareiksi. Marenkeja tulee kaksi pellillistä.

Kuivata marenkeja 100-asteisessa uunissa noin 1,5 tunnia, kunnes marengit ovat pohjasta saakka kuivia. Molemmat pellit voi laittaa yhtä aikaa uuniin myös ilman kiertoilmatoimintoa. Peitä paiston aikana leivinpaperilla, mikäli marengit alkavat saada väriä.

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Näitä uunissa juuri! Kiitos vinkistä! Hyvää joulua teidän perheelle!

Rillirousku kirjoitti...

Ihanaa joulua sinne myös! :)