11/28/2012

Jotenkin niin sympaattista.
Pari iltaa sitten tehtiin mysliä ja olihan se maukasta. Aivan toista kuin kaupan hötylät ja imelät vastaavat. Myslihän on siitä näppärää, että siihen voi iskeä oman maun mukaan melkeen mitä vaan ja takuulla tietää saavansa juuri omaan makuun nasahtavaa aamupalaa. Ja onhan se kauheen nättiä tolleen purkissakin.

Jos ei nyt ihme niin jotain sinnepäin tapahtui tässä talossa eilen. Aika huisia, että oli muka ihan tavallinen tiistai ja silti tämä marjatta neuloi elämänsä ensimmäisen villasukan! Täytyi elää melkein kolme vuosikymmentä, että uskaltautui yrittämään paljosti puhutun ja omassa ylänupissa möröksi nousseen kantapään neulomista. Kantapää ei pettänyt, se oli nimittäin vähintään just niin kauheeta, kuin olin kuvitellutkin.

Siitä tuli aika erikoinen. Vähän niinkuin kävelisi kymmenen vanulapun päällä, silleen toiselta puolelta. Toinen puoli kantapäästä on sitten ihan littana. Illalla tiirailin sukkaa suuren omanseläntaputtelun vallassa ja vinosti ylpeä hymy toisessa suupielessä. Katselin sitä ja kuulin mielessäni kässänopen lempeän äänen. Tuo ääni lausui ne sanat, jotka pitää jättää lausumatta, kun kolmasluokkalainen on neulonut elämänsä ensimmäisen kantapään: "Voi sinua, ystävä pieni. Onhan se sukka mutta voi että kun sinä ootkin osannut tehdä ruman kantapään."

Toinen sukka on vielä tekemättä mutta menin nukkumaan tuo ensimmäinen sukka jalassa. Päättelemättömät langat kutittivat varpaan välissä mukavasti. Aamulla herätessä oli itsestään selvää, että tämä on hyvä päivä. Oon niin ylpeä mun sukasta!

22 kommenttia:

Silmäilijä kirjoitti...

Onnea sukasta! Minun ensimmäiseni on kesken edelleen - ja kohta siinä on järjettömän pitkä varsi, kun tikkuaminen on kivaa, mutta millään en uskalla trttua härk... ryhtyä yrittämään sitä kantapään tekoa.

jossu kirjoitti...

Sinä se ehit! Justhan makoilit meiän sohvalla ja rustailit välttämättömiä tarpeita ostoslistaan..ja haaveilit sukan teosta. On hienot!

Voisikko jakaa mulleki tota vähän niinku tuota aikaa ja tarmoa mitä sulla on? Sullahan pitäs olla ihan hirveesti nyt muuta tekemistä ja toveri se vaan siinä sivussa tekasee yhen pikkusukkasen, myslit..ja mitäköhän muuta! :)

Tunnen itseni erittäin saamattomaksi..

-M- kirjoitti...

Tiedän tunteen. :) Juuri muutama päivä sitten valmistui mun ekat sukat! Päädyin tosin putkisukkiin juuri tuon viheliäisen kantapään takia... Mut nyt on omat sukat! Jes!

Virpi kirjoitti...

Hihi!:) Onnea sukantekijälle!Täällä ei moisiin suorituksiin uskaltauduta!

Tuuli kirjoitti...

Häh? Sulla on ollu huono ohje. Oon kans neulonu sukkia ja musta se kantapää ei oo yhtään hankala! Siinä neuletakissa oli monta paljon vaikeampaa kohtaa. Mutta sukka ku sukka, kantapää jää sopivasti jalan alle, Hyvä Rilla!

Ellu-äiti kirjoitti...

Hienot sukat (tai siis sukka=)
Mulla tuli kesällä totaalivillasukkahurahdus naapurin rouvan ylipuhumana. Ei naapurin rouva tienny mitä teki, koska nyt on villasukkia syntyny noin viidetkymmenet =D Ei voi hullua yllyttää...

Tintti kirjoitti...

Hieno sukka! Tästä ei voi kun tykätä! :) Onko yllärikeräsukkajutun innoittama? Mulla täällä kans yllärikeräsukat jalassa. Ihanat kuin räsymatto! Tsemppiä seuraavaan. :)

Kaisa Palomäki kirjoitti...

Hieno on! :] Tein myös ensimmäiset sukat tänä syksynä ja aijai sitä euforiaa niiden valmistuttua. Tässä mietin, josko rohkenisin tuota villatakkia koittaa seuraavaksi.

Hanna kirjoitti...

Onnea sukasta! Ihana tunne kun voittaa itsensä ja pelkonsa :) Mä saan aina vaan yhden sukan valmiiksi, toiseen ei jaksa millään enää keskittää tarmoonsa...

Ja voi nams minkä näköistä mysliä!!

Terhi / Hupsistarallaa kirjoitti...

Ja miten kaunis onkaan tuo sukka! :)

HannaKonna kirjoitti...

Vitsit! Osaan kyllä iloita puolestasi koska vastaavanlainen ihme tapahtui minullekin vasta vähän aikaa sitten. 30-vuotiaaksi täälläkin eleltiin ennenkuin uskalsin edes yrittää!

Nyt sitten suollan sukkia jo ihan ulkomuistista ja se kantapää tuntuu ihan idioottihelpolta. Olen ikäni kärsinyt matemaattisista hahmotusvaikeuksista ja tuntuu, että eritoten neulominen on ollut vaikeaa silmukoiden laskemisineen yms. Huomio herkeää helposti. Mutta kun tajusi sen peruskantapään niin melkein jo innostuisi kokeilemaan uusia tapoja tehdä kantapäitä! :)

Taitaa neulominen tosiaan virkistää ajattelua ja keskittymistä nykyään. Jopa se laskeminen on rentouttavaa! ;)

nilkkulotta kirjoitti...

Sukka-asia on minullekin arka, joten vältän ajattelemasta sitä! Mut voisitko sie kertoa, mitä laitoitte siihen mysliin?? Näyttää ihanalta ja mun mielikuvitus ei nyt riitä. Yleensä riittää, mutta nyt ei!:D

Rillirousku kirjoitti...

Silmäilijä: Kyllä se oli pelottavaa, mutta suosittelen silti ottamaan härkää sarvista! :)

Jossu: Elähän nyt toveri hyvä! Kun tämä on tehny sukan ja mysliä niin sinä oot sillä aikaa tehny jotain muuta, mitä mää en. Että kaikki tekee jotain, vähän tai paljon, aina kun siltä tuntuu. :)

Marluska: Putkisukka? Nää on ihan uutukaisia termejä tämmöselle sukkaharjoittelijalle tämmöset. :D Onnea sukasta, tiedän tunteen!

Virpi: Koitapa! :)

Tuuli: Ei muuten oo ku niin helppoa ohje, että aasinki pitäs osata ---> http://kaspaikka.fi/neulonta/asusteita_vaatteita/sukkaohje.html

On kyllä niin silmukalleen kerrottu mitä pitää tehä, että ne suurinpiirtein kädestä taluttaa kantapään yli. Mutta kyllähän sää mut tiiät, aivokapasiteetti loppuu kesken monasti tämmösissä asioissa. :)

Elisabeth: Kiitos! Hmm, mustakin tuntuu nyt vähän tolta.. Aika pelottavaa, koska en oikeastaan tarvis villasukkia. :D

Rillirousku kirjoitti...

Tintti: Kiitos, just se yllätyskeräsukka on! Kätevä kikka kyllä. Toinenkin sukka on nyt jalassa ja valmiina. :)

Kaisa: Kyllä ehottomasti uskallat! Usko mua, että se on paljon iisimpi ku sukat, ehkä vaan vähän isotöisempi. :)

Hanna: Se on just se! Mutta yllätyskerää oli kyllä jännä tehdä, kun koko ajan jännitti, että minkälainen sukasta tulee. Ja seuraavassa sama homma, että ei kyllä väsyttänyt tehdä. :)

HannaKonna: Matemaattiset hahmotusvaikeudet! Oon niin iloinen tuosta lauseesta koska oon koko ikäni ollut toivoton luetun ymmärtämisessä, lause pitää lukea kymmenen kertaa sana sanalta ja samalla tehdä, että tajuan. Joskus en vaan yksinkertaisesti ymmärrä siltikään. Ja matematiikkahan on ihan kauheeta kun ei vaan älli riitä. Että ehkä en ookaan yksinkertanen vaan en vaan hahmota niitä. Kiitos siis! :)

Nilkkis: Ohje on KotoLiving-lehdestä mutta voin mää sen tähän räveltää kun niin nätisti pyysit. ;)

Hmm, paitsi en voikaan kun jätin sen sisarelleni lainaksi. :-O Mutta KotoLiving-lehdestä siis löytyy ja jos nyt koitan muistella niin siihen tuli neljän viljan hiutaleita, kurpitsan siemeniä, pellavan siemeniä, auringonkukan siemeniä, pähkinöitä, kauraleseitä, ööö vettä vähäsen, öljyä, vaahterasiirappia, hunajaa. Olikohan ne siinä? Sitten ne sekotetaan ja laitetaan uuniin 175-astetta puoleksi tunniksi noin, kahelle pellille. Määriä en kylläkään muista. :/

nilkkulotta kirjoitti...

No ei ne määrät ole mutenkaan niin justiinsa, koska desimitta on hukassa! Kiitos,tämä auttoi jo hyvin pitkälti!

Tiina kirjoitti...

Minä opetelin 4 vuotta sitten samaisella ohjeella tekemään sukat. Minulle tuon ohjeen mukainen kantalappu oli ihan liian korkea, ja vasta puolella sitä madaltamalla sain sopivat sukat. Aluksi kantapään alle jäi sellainen taitos, kun se ylimääräinen mitta taittui sinne. Kannattaa kokeilla vähentää kantalapun kerroksia, jos ongelma kuulostaa samalta mikä mulla oli.

Anonyymi kirjoitti...

Näyttää niin hyvöseltä tuo mysli! Teen kyllä kans kuhan ainekset on haalittu kasaan!

Nanni kirjoitti...

Voi että, miten ne kaikki ala-asteen kässänopettajat osaavatkin latistaa pienten innokkaitten(?) neulojien ilot ensimmäisen sukan teosta! Itsekään en mahtanut koskaan saada kuin sen ensimmäisen sukan valmiiksi silloin koulussa, senkin äidin avustuksella. Vaan eipä mahtaisi sekään opettaja arvata miten monet sukat ja lapaset on tänä päivänä minunkin käsistä syntyneet! Tekemällä sen oppii, eikä se kantapääkään pian ole niin iso mörkö ollenkaan ja kohta voitkin jo huomata tykkääväsi kantapään teosta, sillä silloinhan on sukka jo kohta valmis! :)
Neulomisintoa sinulle!Noin kauniista sukasta saa ja pitääkin olla ylpeä!

//Terhi kirjoitti...

Hieno, itelläni tyssää aina samaan kohtaan ja olen luovuttanut. Koko perhe on vaatetettu kätevin kutojien sukilla, mitä olen kotiin kantanut kirppareilta, siis uusina.

Rillirousku kirjoitti...

Lotta: Saikko tehtyä? Maistuko?

Tiina: En tuon sukan suhteen oo ihan varma, että onko vika ohjeessa vai tekijässä kun nyt neljännen sukan jälkeen kantapäästä alkaa tulla jo pikkuhiljaa kantapään näköstä. :)

Juli: Hyvöstä on!

Nanni: Kyllä tämä sukka nyt oli semmonen mörkö, kun sehän on oikeesti älyttömän helppoa ja nopeaa, kun vaan alun tangertelusta selviää! :) Sukka kiittää kehuista!

Terhi: Meilläkin on sukkavarannot jo varsin täytetty toisten tekemillä sukilla mutta ei se nyt auta muu kuin tehdä, kun innostus iski. ;)

Lepäävä esteetikko kirjoitti...

Kaunis on sukka!

Minua on askarruttanut, että jos tekisi omaan ponnistusvoimaiseen jalkaansa pitkän sukan, pitäisikö neuletta _kaventaa_ pohkeen jälkeen, vai pitäisikö vain uskoa neuleen joustavuuteen.

Rillirousku kirjoitti...

Lepäävä esteetikko: Tuossa ohjeessa kavennettiin joitakin silmukoita alas mentäessä ja hyvin istuu. :)