2/20/2014

Olipa kerran vuosi 2013.
Kirja viime vuodesta. Tämän vuoden tammikuussa väänsi meikämartta Ifolorin kätevällä ohjelmalla tämän talouden neljännen vuosikirjan. Tuon mainitun yrityksen asiakkaana on pysytelty vuodesta toiseen siksi, että ohjelma on erittäin helppo käyttää, hinta kohtuullinen ja kuvalaatu riittävän tarkka kotikäyttöön.

Kirjan tekemisen vaikein vaihe on ehdottomasti se, kun pitää valita kaikista tuhansista vuoden aikana kertyneistä kuvista ne parhaat ja tärkeimmät. Sen vuoksi tämä marjatta on kehitellyt vuosien saatossa systeemin, jolla kuvien valitseminen helpottuu huomattavasti. Tuon systeemin nimi on se, että jokaiselle kirjalle keksitään teema.

Vuoden 2009 kirja oli ihka ensimmäiseni. Kirja on näin jälkikäteen katseltuna hieman harjoitustekeleen oloinen, mutta kovin sympaattinen siitä huolimatta. Sen teemana oli olla ikäänkuin aikakausilehti, kannessa komeili kirjan nimi sekä erinäisiä kirjan sisältä löytyviä otsikoita sivunumeroineen. 

Vuoden 2010 kirja jäi tekemättä, ja nyt harmittaa.

Vuoden 2011 kirja kertoo remontista ja opus onkin ytimekkäästi nimeltään Remonttivuosi 2011. Tuona vuonna kun aherrettiin kertarykäisyllä iso osa tämän talon remontista.

Vuoden 2012 kirja on vielä suurimmalta osaltaan tekstejä vailla. Opus on työnimeltään Lasten suusta totuus kuuluu ja tekstit ovat työnimensä mukaisesti lasten muistoja ja kertomuksia tuon vuoden kuvista. Tämä kirja on ollut hidas projekti, sillä nuorehkot lapset eivät jaksa kovin kauaa keskittyä muistelemaan menneitä, joten kirja täytyy tehdä pienissä osissa ja kulloisenkin fiiliksen mukaan. Yllättäen lasten muistot kuvista ovat olleet varsin erilaisia, kuin maamollaan.

Vuoden 2013 kirja on tarina viime vuodesta ja sen alkutekstissä lukee esimerkiksi näin:

"Välillä elämässä tulee aikoja, jolloin mielessä on paljon ikäviä asioita. Silloin on hyvä, että on olemassa kirja, johon on pistetty muistiin mukavia muistoja. Retkiä, yhteisiä leivontahetkiä, lomamuistoja, mukavia hetkiä arjesta, leikeistä ja tekemisistä. 

Tämä kirja alkaa tammikuun lumituiskusta ja päättyy pikkukuusen koristelemiseen joulukuussa. Siinä välissä käydään telttaretkellä, tavataan ystäviä, kiivetään puihin, hypitään kiviltä, uidaan, juhlitaan synttäreitä ja vaikka mitä muuta!"

Uusimmassa kirjassa ei juuri aikuisia näy, mutta lapsia sitäkin enemmän. Se on vähän kuin satu oikeasta elämästä ja sitä onkin luettu varsin ahkerasti. On hyvä muistaa mitä arjen ja juhlan hetkiä on saatu yhdessä viettää.

Näin monen vuoden kokemuksella marjatta halusi vain tuoda julki tiedon, että tässä talossa ei kuvakirjojen ilmaantumisen jälkeen ole paljon tavallisia valokuvia kehitelty. On niin paljon näppärämpi kasata muistot kansien väliin tietokoneella ja kehittää muutama tärkeä kuva kehyksiin tai lompakkoon sitten erikseen.

23 kommenttia:

Oili / Ajatuksia Saksasta kirjoitti...

Eikä miten hieno! Kaikki kirjat peittoaa normaalisti näkemäni valokuvakirjat sata-nolla. Itsehän olen tähän mennessä ollut vanhan liiton naisia ja tilannut kuvia säännöllisin väliajoin. Valkoinen reunus kuvissa ja musta kartonki albumissa on jotenkin tosi kiva juttu. Ehkä jossain vaiheessa viitseliäisyyteni loppuu, silloin otan vuosikirjan harkintaan.

Rillirousku kirjoitti...

Oili: Kiitos viestistä! :) Mulla on myös muutama vuosia sitten ostettu mustasivuinen kansio odottanut kaapissa jo pitkän tovin, mutta jotenkin tuollainen perinteinen nyhertely on vain jäänyt valokuvakirjan helppouden vuoksi. Mutta hienoa, että on teitä vanhan liiton naisia olemassa! :)

suvi m / Valkoinen Harmaja kirjoitti...

Tosi upeita! Olet kyllä ollut ahkera. Minä olen suunnitellut kuvakirjan tekemistä muutaman vuoden jo, mutta en ole saanut vieläkään aikaiseksi. Just se kuvien läpikäyminen on hirveän työläs homma ja mitä enemmän tätä lykkää, sitä enemmän tulee uusia kuvia ja urakka paisuu. Haluaisin tehdä lasten jokaisesta vuodesta kirjan. No, jos nyt ottaisi tähtäimeksi, että molempien ekasta vuodesta ensiksi... :)

Satu kirjoitti...

Aivan mahtavan hieno!! Ammattilaisen otteet :)

Anna / Iloni kirjoitti...

Ihan mielettömän upea!! Tekstivilauksetkin on niin somat! :)

Sussu kirjoitti...

Just tällaisia esimerkkejä niissä mainoksissakin pitäisi olla!
Itse olen Ifolor kirjaa tuhahdellen vältellyt, koska ne esimerkit näyttävät niin...tyhmiltä/yksinkertaisilta, ettei tee edes mieli kokeilla. Mutta nyt voisin jopa harkita. :)

piipadoo kirjoitti...

Ooh, miten hieno! Meillä on viimeisen kymmenen vuooden kuvat teetättämättä ja nyt sain aikaiseksi YHDEN vuoden kuvakirjan. Väistämättä siitä tuli sellainen väkisin kasaan runtattu, kun tietää, että urakkaa piisaa. Eikä multa kyllä ikinä mitään näin hienoa syntyisi kuin sinun valokuva-albumisi!

-Paula

Katja/Projektila kirjoitti...

Niin on hieno!! Oon jotenkin ajatellu että noi kirjat on vähän reppanoita, mutta sehän onkin vaan ollut tekijästä kiinni :) Pakko kokeilla!

Maru kirjoitti...

Loistava idea ja upean näköisiä kirjoja!

Ei voi kuin ihailla. :)

Krisse kirjoitti...


Tosi hieno! Mä en sitten taas millään jaksa miettiä niitä kuvatekstejä kuvakirjoihin kerralla, niin jotenkin se homma aina jää :D

Tirsa-Laura kirjoitti...

Vaude. Upeet. Eniten ihailen, että olet saanut aikaiseksi! Ehdottomasti tuo olisi oikea tapa tallentaa kuvat. Kuka jaksaa albumeihin liimailla yhtään mitään...
Kiitos inspiraatiosta. Nyt odotan että eteen tulee joku tosi tylsä ja tekemisestä tyhjä päivä (tai useampia) ja väsään kans tommosia.

Marjuli kirjoitti...

Mahtavat ideat ja upeat toteutukset, kiitos kun jaoit nämä. Näistä sain taas inspiraatiota!

Mulla on tavoitteena tehdä joka vuodesta kirja, sen jälkeen kun miehen kanssa menimme yksiin. Mm. buodet 2006, 2010 ja sen jälkeiset vuodet ovat pahasti kesken. Mutta joka vuodesta aion tehdä! Se kuvien valkkaaminen on niin tuskaa, sillä mitä kauemmin aikaa kuluu, sitä kivemmiltä alkaa "epäonnistuneetkin" kuvat näyttämään. Aina käy niin, että sitten sitä alkaa muitelemaan ja ihastelemaan niitä pieniä lapsosia ja omaa nuorta naamaa ja pientä mahaa... ja taas jää kesken :D

Marjut / Vanha matkalaukku kirjoitti...

Vautsi, miten upea idea! Ahkera oot todellakin ollut. Hienolta näyttää! :)

Merja kirjoitti...

Mun pitäisi tehdä samanmoinen juttu. Olisi niiiin paljon kuvia, vain yhdestä matkasta olen tähän mennessä saanut kirjan tehtyä.. Lapset rakastavat vanhojen kuvien katselua, ja kirjoistahan niitä olisi paljon kivempi katsella kuin tietokoneen ruudulta..

Unknown kirjoitti...

Ihania kirjoja! Ja mahtavaksi muistoksi jää!

Itse aikoinaan tein valokuvakirjan esikoisen ekasta vuodesta ja onhan se kiva katsella sitä jälkeenpäin milloin haluaa.

Täytyypä harkita myös itsekin vuosikirjojen tekemistä.

Päivityksiä kirjoitti...

Ihania kirjoja! Hauskaa teemoittaa ne :)

Liina / Villa Ilona kirjoitti...

Minulla on valokuvakirjan tekeminen ollut todo-listalla jo vuosia. Tuo sinun tekemäsi on upea! Jospa siitä inspiroituneena saisin omanikin työn alle.

Blogistani löytyisi sinulle haaste:

http://villailona.blogspot.fi/2014/02/minun-varini.html

Kivaa viikonloppua!

Anna / Iloni kirjoitti...

Hei, kysymys kirjasta:

kun sulla on noita koko aukeaman kuvia, niin katkaseeko se kirjan sidonta kuvasta osan, vai onko ne tehty sillai laadukkaasti että kuvasta ei lähde keskisauman kohdalta "palaa" pois? (: Täällä itse väsäilen kuvakirjaa ja pelkään että naama menee epämuodostuneeksi sauman kohdalla...;)

Ami kirjoitti...

No huhhuh miten hieno! Voisitko tehdä ifolorin kanssa yhteistyössä jonkun noin mageen templaten.
Ite oon tehny noita ifolorkirjoja mutta kyllähän ne ihan kotikutoisilta näyttää ja prosessi on aika ärsyttävä. Pari kirjaa kesken kun työstäminen on niin työlästä...

Rillirousku kirjoitti...

KIITOS viesteistä ja antakee anteeksi, kun oon nykyään niin älyttömän hidas vastaamaan. :/ Elämä ja työt meinaa puskea päälle näes välillä. Lupaan kohentautua asian tiimoilta!

Anna/KotiAni: Keskikohtaan ei tule mitään ylimääräistä, vaan kuva jatkuu luontevasti seuraavalla sivulla. Toki taitekohtaan jäävä naama esim. häviää väkisinkin vähän sinne taitteeseen. :)

Tiina kirjoitti...

Wau! Mun vastaavat kuvatkirjaksi -viritelmät kyllä kalpenee. Niihin on vain kerätty kuvia vuoden varrelta, vuosi kerrallaan.

Marru kirjoitti...

vau, kuinka hieno! Itse oon laiska jo tilaamaan kuvia, saati että kuvakirjoja tekisin!

Rillirousku kirjoitti...

Tiina ja Marru: Kiitos! :)