10/01/2011

Syksy on ristiriitaisten ajatusten vuodenaika.
Ei ole tässä lähiaikoina oikein tahtonut kynä luistaa. Kaksi järkevähkön oloista lausetta peräkkäin on ollut suoranainen saavutus ja ankaran tuuletuksen paikka. Mutta neulottu on, senkin edestä.

Ennen olin syksyfanaatikko. Juuri se sellainen, joka jo keväällä fiilisteli tulevaa syksyä; vesisadetta, värileikkiä, kumppareita ja kirpeitä ilmoja. Syksyllä tunsin todella eläväni. Sitten tulin vanhaksi.

Nykyään syksy tuottaa myös noita samaisia hekuman tuntoja mutta jostain kumman syystä tämä matami on alkanut kammoksua talvea. Ja karu faktahan on, että talvi tulee syksyn jälkeen vääjäämättä. Edellisvuosina tämä talvikammo on haihtunut yhdessä päivässä kuin tuhka tuuleen. Viime vuonna teimme syksyn kanssa sovinnon eräs kuulaan kirpeä päivä, kun poljin vaihteettomalla kaunokaisellani 30 kilometriä ihan vain huvikseen. Ankaran polkemisen, punakoitten poskien ja muutaman ilon kyyneleenkin tirahtaessa silmäkulmaan tiesin, että tulevakin talvi tulee olemaan aivan hyvä. Tänään lähdimme retkelle lintutornille ja tunsin tuon saman sykähdyksen. Oli jo aikakin.

Ajattelin näin lauantai-illan ratoksi olla ahkera ja kirjata hyperpitkän neuleohjeen tännekin asti. Näin ollen toteutan tämän aikomuksen, jotta se ei ainoastaan aikeen tasolle jäisi. Tämä neuleohje on omistettu kaikille meille, joiden lapasista tehtiin peruskoulussa pehmolelu ja joiden kaulahuiveissa oli epätasaiset reunat. 

Kässän-open painajaisen neuletakki
(toverini sähköpostiini lähettämä ohje nimettömästä lehdestä vuosien takaa)

Suunnittelija Minna Metsänen
Koko n. 74(86)92(98)110 cm
Lanka Seitsemän veljestä
Puikot Novita 4-4 1/2 tai käsialan mukaan

Takakappale
Luo yhdelle puikolle 54(57)61(65)68 s ja neulo ainaoikeaa. Kun kappaleen korkeus on 18(22)24(27)28 cm, päätä molemmista reunoista 1x4(4)6(6)6 s kädenteitä varten = 46(49)49(53)56 s. Kun kädentien korkeus on 12(13)14(15)16 cm, päätä molemmista reunoista olan 12(13)13(14)15 s ja jätä keskimmäiset silmukat odottamaan huppua varten.

Vasen etukappale
Luo yhdelle puikolle 25(26)28(30)32 s ja neulo aina oikeaa, kunnes kappaleen korkeus on 18(22)24(27)28 cm, päätä oikeassa reunassa 1x4(4)6(6)6 s kädentietä varten = 21(22)22(24)26 s. Kun kädentien korkeus on 7(8)9(10)11 cm, ota pääntien reunassa 1x4(4)4(5)4 s langalle odottamaan huppua varten ja päätä vielä pääntien reunassa joka 2.krs 1(1)1(1)2x2 s ja 3x1 s pääntietä varten. Päätä loput eli olan 12(13)13(14)15 s samalla korkeudella kuin takana.

Oikea etukappale
Jottei tulis liikaa äksöniä, niin teeppä tämä ihan samanlai kuin tuo edellinenkin etukappale.

Hihat
Luo yhdelle puikolle 31(31)32(34(36) s ja neulo ainaoikeaa kunnes kappaleen korkeus on 4 cm, jolloin lisää molemmissa reunoissa 1 s. Toista lisäykset vielä joka 10. krs 4(3)4(1)1 kertaa ja sitten joka 8. krs 0(3)3(7)8 kertaa = 41(45)48(52)56 s. Kun kappaleen korkeus on 22(26(30)31(33) cm, päätä silmukat kerralla. Neulo toinen hiha samoin.

Viimeistely
Ompele olka- ja sivusaumat yhteen.
Huppu: Poimi puikolle pääntieltä odottavien 30(31)31(35(34) s:n lisäksi etupäänteiltä yhteensä 24(25)25(25)26 s = 54(56)56(60)60 s. Neulo näillä silmukoilla ainaoikeaa 2 cm. Lisää seuraavalla kierroksella 10 s tasavälein. Neulo ainaoikeaa kunnes hupun korkeus niskasta mitattuna on n. 22(24)25(27)29 cm. Jaa silmukat kahdelle puikolle ja neulo silmukat yhteen silmukka silmukalta. Poimi etureunoista ja hupun reunoista silmukat puikoille (poimi 1 s aina ainaoikeinneuleen harjanteiden välistä) ja neulo ensin 4 krs ainaoikeaa. Tee seuraavalla krs:lla napinlävet oikean etukappaleen reunaan siten, että ylin tulee pääntien kavennusten alkamiskohtaan ja loput tasavälein. Sulje napinlävet seuraavalla kerroksella lisäämällä silmukoita. Neulo aina oikeaa 10 krs:ta ja päätä s:t kerralla. Kiinnitä hihat kädenteille. Ompele napit paikoilleen.

EDIT: Ennen hupun aloittamista ompele yhteen vain olkasaumat. Hupun ja etureunojen neulomisen jälkeen ompele hihat paikoilleen ja vasta sen jälkeen ompele hihat ja sivusaumat yhteen.

Huom! Kaikki tumpelot! Tätä klikkaamalla löytyy erittäin hyvä sivusto, joka opettaa kässän-open painajaisenkin neulomaan. Terveisin hän, ken tuolta sivustolta vuosi sitten haki muistinvirkistystä, kun piti opetella uudestaan luomaan silmukoita ja neulomaan oikeaa ja nurjaa.

82 kommenttia:

Iitunen kirjoitti...

2 kysymystä! 1) Minkä koon teit? 2) Paljonko siihen meni lankaa? Tämä siksi, että aion käyttää vanhat keltaiset langat ko. takin neulomiseen, jos!! ne riittävät. En viittis huomata kesken kaiken, ettei riitä ;)

Niina kirjoitti...

Hei,täällä ilmoittautuu eräs,jonka kaulahuivista tuli silloin joskus pannulappu ja villasukista toinen oli kokoa 37 ja toinen 47 ja niin edelleen:) Ihanaa,että en ole yksin:) Mutta minäkin otin itseäni niskasta kiinni pari vuotta sitten ja ystävän sekä juuri tuon Käspaikan avulla opettelin kutomaan uudestaan ja voi miten jäin heti koukkuun!
Vaan villatakkia en ole vieläkään uskaltautunut kokeilemaan,tai no,olen,mutta se on ollut kohta puoli vuotta kesken joten sitä ei kai lasketa..niin että kiitos siis tästä ohjeesta! Kokeilen varmasti heti kun saan muutamat keskeneräiset alta pois,sillä nuo kutomasi takit ovat aivan ihania! Ja syskyretkenne näyttää niin mukavalta,minäkin tahdon!

Rillirousku kirjoitti...

Iitunen: Tein tytölle koolla 86, lankaa meni reilu kaks kerää. Pojan takki on kokoa 104, siihen meni reilu kolme. Mulla on kyllä löysähkö käsiala mutta oletan, että väkisin menee ainakin pienempään sen reilu kaks.

Niina: Samoin, on ollut ilo kuulla, etten suinkaan ole ihan ainoa, jolla peruskoulun neulomisista tulee lähinnä nolotus mieleen. :D Mutta näistä yksinkertaisista ainaoikein neuletakeista on hyvä lähteä liikkeelle, kohta tehäänkin sitten jo vaikka ja mitä. ;)

Lilla kirjoitti...

Takit on niin hienoja! Voi että!!!
Kiva syysretki näyttää teillä olleen. Alko tekee mieli tota kahvikeksiä, jonka tutustutit mulle.

E kirjoitti...

Kiitos, ihanaa, tämä ohje on myös minulle. Haluan alkaa heti neulomaan.

E

p.s. Kirpparireissun seurauksena meidän pikkuipana kulkee teidän pikkuipanan entisessä valkoisessa tupsupipossa.

Johanna - Photo Diaries kirjoitti...

Hei mainiota, kuvia katsoessa mietin että täytyykin kysyä mistä noin suloisia neuletakkeja saa. Niitä saakin kun tekee itse :) Kiitos ohjeesta!

S kirjoitti...

Ihania kuvia, voi kun te olette suloisia!

LauraQ kirjoitti...

Hei kaunotar. Ihanat kuvat ja takit. Tämä tumpelo ei edes yritä, vaikka toi takin nimi houkutteliskin...

Jonna kirjoitti...

Hienot takit, kiitos kovasti ohjeesta! Sain juuri eilen oman villapaitani osat valmiiksi, odottavat nyt pingottamista ja yhteen ompelemista. Tosin sitten olisi vielä neljä keskeneräistä paitaa ja takkia. Mutta ainahan sitä johonkin väliin lapselle villatakin pykää. :-)

Rillis kirjoitti...

ihanaa että se tuli tänne... jippii! nyt vaan puikot viuhumaan... pitikö noi koot teillä hyvin paikkansa?

Anonyymi kirjoitti...

Suloinen syysretki!
Tänä sunnuntaina,pitäsköhän..
Ilma ei ois kyllä varsin paha..

Suloinen on myös neuletakki neidillä.

Kiitos linkistä!

Kaisa kirjoitti...

Kiitos ohjeesta,tosi kauniit neuleet ja ihanat syysvärit oot niihin valinnut.Oon kamalan huono lukemaan mitään ohjeita mutta jos nyt yrittäis (eikä purkais omasta päästä tempaistua takinviritystä kun on enää hihojen teko jäljellä..).

Miia kirjoitti...

Voi niitä kässätunteja kaikkine muistoineen :)

Jokunen vuosi sitten kun minullekin iski polttava halu oppia neulomaan lähinnä nolostutti, kun muutaman illan yritti kuumeiseti miettiä miten se nurja silmukka tehtiin... Ja kun ei kehdannut keneltäkään kysyä neuvoa :D

Nna kirjoitti...

kiva ohje! tekisi mieli tehdä neidille tällainen, mutta voi olla, että 74-koko olisi minun jättikäsialallani nyt 62/68-kokoiselle tytölle sopiva ehkä aikaisintaan vuoden päästä.

Anonyymi kirjoitti...

Mitä ihmettä sun kädet taas siellä tekee! ne vaan kutasee hienon neuletakin tosta vaan.

jasmin kirjoitti...

Kiitos ohjeesta! Takit on niiiiin hianon näkööset että täytyy varmaan kokeilla kuopukselle tuollainen kutasta. Kun tuleehan se kevätkin!! ;)

Tiina kirjoitti...

Tuota on ehkä pakko kokeilla.. kiitos!! Hätäsenä en lukenu oko ohjetta edes läpi mutta kjysyn samantien, että pyöröpuikoillako teit? Ei kai villatakkia saa tehdyksi viidellä sukkapuikolla?

Elisa LPP kirjoitti...

Kiitos kivasta linkistä! Tuonne aion palata taas uudelleen tutkimaan, ihan ajan kanssa :)

Anonyymi kirjoitti...

Voisinkohan minäkin yrittää neulomista? Viimeisen muuton yhteydessä heitin roskiin ala-asteella neulomani lapaset ja ihmettelin, miksi olen jemmannut ne kauheudet pahvilaatikkoon aarteiden joukkoon.

Pakko kai tätä ois kokeilla. Onko kenelläkään vinkata vähemmän villaista hyvää lankaa?

Rillirousku kirjoitti...

Hei kaikki, suurkiitokset viesteistä! Ootte niin hellusia.

Vastauksia kysymyksiinne arvon toverit:

AnnaRilla: Meillä tyttö käyttää 80/86 ja kuten kuvasta näkyy, niin koon 86 takki on löysä mutta silti aivan hyvä. Pojan kohdalla sama juttu, joten kyllä ainakin tällä mun löysähköllä käsialalla pitää ihan hyvin kutinsa nuo koot. :)


Anonyymi: Kädet vaan tekee vaikka perhe jo estelee. ;) Yks asia: rakkojen kanssa, ei totisesti tosta vaan. :D

Tiina: Pyöröpuikoilla. Niillä kai se on paras. En näistä asioista tiiä niin en vanno mutta epäilisin. ;)

Anonyymi: Ehottomasti! Kuten jo satakertaa sanottua, niin mun tähänasti suurin suoritus on ollu kaulahuivi ja pipo. Tämä ohje on siis todella helppo! :)

Teen tällä hetkellä (niin, kahdessa ei oo vielä riittävästi) takkia Kelo-langasta, joka on puoliksi akryylia. Se on paksumpaa kuin Seitsemän veljestä, joten tämä ohje ei oikein päde siihen. Oon soveltanu, katotaan miten tuon takin kanssa käy. ;)

Heidi kirjoitti...

Mä kysyn kans samaa, ett mitä sun kädet tekee??? Aivan ihanaia takeeja oot saanut aikaan lapsukaisillesi!!

satmaari kirjoitti...

Kauniina. Rilla.

emma kirjoitti...

Minä menin ja innostuin tästä niin että aion hakea kohta puikot ja lankaa. Mä oon ilmeisesti vielä pahempi kuin kässän-open painajainen, koska tää ohje aiheutti vähän päänvaivaa. Kävin tuolla sivustolla vähän palauttamassa mieleen neulomisen saloja ja siitä oli iso apu. mutta silti jäi pari kysymystä.. Etukappaleiden ohjeessa (koko 98) käsketään neuloa 30s ja kädentietä varten kavennetaan 6s. Ohjeessa pitäisi jäädä jäljelle 27s. Mun laskupää sanoo että 24s? :D Sitten kun käsketään pääntien reunassa kaventaa joka 2.krs 1x2 ja 3x1 niin tarkoittaako se siis että joka toisella kiekalla 2silmukkaa ja joka toisella 3silmukkaa. VAI että joka toinen kiekka kavennetaan ja vuorotellen kahta ja kolmea...? :D ja tätä ilmeisesti jatketaan sen aikaa, että on ne viimeiset 15 kasassa?

hihat kuulostaa suht. simppeliltä mutta nää lisäykset mietyttää. siis, 4cm kohdalla lisään molempiin reunoihin yhdet silmukat. sitten 10kierrosta normisettiä, jonka jälkeen taas lisään yhdet reunoihin. sitten 8kiekkaa normaalia ja taas yhdet reunoihin. ja tää toistetaan 7kertaa?

kiitos jos viitsit vastata. :) jos tää projekti etenee toivotulla tavalla (nyt on vahva usko siihen!) niin joudun (ehkä) kysymään apua vielä viimeistely vaiheessa.

Toivottavasti mun villapaidasta tulee ees puoliks niin hieno kun sun neulomat on. aivan ihania!!

-emma

Rillirousku kirjoitti...

Emma: Kiitos päänvaivaa aiheuttaneesta viestistä! :D

Kiitos myös terävistä hoksottimista! Kirjasin oikeaksi tuon etukappaleen silmukkamäärän, olin sen pikakirjotuksen ja tuhansien numeroitten sekamelskassa kirjottanu väärin. Kiitos siis, nyt on oikein. :)

Tuota pääntien kavennusta ei tämäkään kässänopen painajainen tajunnut, joten kysyin toverilta, joka vastas näin:

Päätät kaks silmukkaa, kudot kierroksen, päätät kaks s, kudot kierroksen, päätät yhen silmukan, kudot kierroksen, päätät yhen s, kudot yhen, päätät yhen s.

Eli ne on luettuna 1x4 = yhdesti neljä silmukkaa
2x2 = kahdesti kaksi silmukkaa
3x1 = kolmesti yksi sulmukka

Tuo oli mielestäni oikein hyvä ohje tämmöselle hidasälysellekin. ;)

Hihan lisäykset oot hokannu ihan oikein.

Ei muuta ku neulomaan! Hyvä siitä tulee! :)

emma kirjoitti...

Kiitos paljon!! Täällä jo puikot heiluu :D No nyt kuulostaa se pääntien kavennus huomattavasti selkeämmältä! KIITOS. ja eikun jatkamaan..

Rillirousku kirjoitti...

emma: Ollos hyvä!

ja

SATU: Kiitos <3

emma kirjoitti...

Usko tai älä mutta poikani harmaa villatakki on lähestulkoon valmis. Yks pikku juttu mietityttää vielä :D tein juuri napinlävet ja nyt mietityttää tää loppu. seuraavalla kerralla lisään siis silmukoita saman verran kun äsken poistin.. MUTTA, neulonko mä sitten vielä 10krs tai tarkoittaako tuo kymmenen että yhteensä se 10krs? Mun järki ei toimi tähän aikaan illasta enää..ja monen silmukan napinlävet sä teit? mä tein 4 ja toivon että riittää suht isoihin nappeihin!

voi että tää neulominen on ollu terapeuttista puuhaa!!! Kiitos kun innostit ottamaan puikot käteen yli 10 vuoden tauon jälkeen :)

-emma

Rillirousku kirjoitti...

emma: Hei, hauska kuulla että hyvin menee! :) Eikö vaan ookkin melko helppoa kun alkuun pääsee? :)
Ne kymmenen kierrosta meinaa, että vielä napinläpien lisäämisen jälkeen se kymmenen kierrosta, sori. :D Ne on aika raastavat.

Napinlävistä ei voi oikein tietää kun en tiiä minkä kokoset napit sulla on mutta yllättävän pienet niistä kannattaa tehdä. Melko pienestä meinaan sujahtaa isokin nappi kun tuo joustaa melkoisesti. :)

Neulominen on terapeuttista. Terveisin nimimerkki viides takki vaiheessa ;) Kiitos itelles, että innostuit! :)

emma kirjoitti...

Kiitos pikavastauksesta. :)

Joo, helppoa ja koukuttavaa. Seuraava on jo mielessä! :D

Ei se 10 välttämättä niin paha oo, mutta kuulosti vaan oudolta et miks ne napinlävet ei tuu keskelle vaan niin reunaan-- mut joo... 10 kiekkaa siis vielä :D. kiitos.

ps. pelkäsin et 4s napinlävet on liian pienet, nyt pelkään että ne onki liian isot :D

eilen tein kirjoitti...

Oh! Kiitos ihanasta ohjeesta!

Anonyymi kirjoitti...

Hupusta: "neulo silmukat yhteen silmukka silmukalta" What? Eiko olis natimpaa paatella ihan normaalisti? Eiko kuitenki tarkoitus ole paasta eroon kaikista silmukoista? Toivottavasti joo, muutoin olen ihan pihalla.

Taru

Rillirousku kirjoitti...

Taru: Tuo ohjeessa mainittu neulo silmukat yhteen silmukka silmukalta meinaa sitä, että silmukat poimitaan kahdelle puikolle (molemmille yhtä monta) ja kolmannella puikolla neulotaan aina kummaltakin puikolta kaksi yhteen ja sitten päätellään silmukka silmukalta normaalisti. Sen voi tehdä toki myös niin, että päättelee normaalisti ja sitten virkkaa tai ompelee hupun reunat yhteen, jotta itse huppu muodostuu. :)

Anonyymi kirjoitti...

No ka, mä ajattelinkin että jotain outoa tossa "mun" tyylissäni olisi. Nyt ymmärrän että siitä tulee se valmis sauma sitten nätisti. Tänks.

-Taru

Kottby kirjoitti...

Hei, hauska blogi! (SikSakSisin joulukalenterista tupsahdin tänne.)

Ja tuo neuletakkiohje, sen taidan mitä pikimmin hyödyntää. Pienille pojille tuntuu olevan hankala löytää neuletakkiohjeita, tytöille sopivia on minusta enemmän, mutta tämä on sopivan simppeli – käy hyvin molemmille. Kiitos siis ohjeesta!

Anonyymi kirjoitti...

Moikka!
Aloin tekemään tätä aivan ihanaa villatakkia, mutta vastaan tuli kysymys, etukappaleita tehdessä.. :)
Kun ollaan kaventamassa pääntietä, niin otetaanko 1 x 4s odottamaan huppua, vain tossa ensimmäisellä kavennuskierroksella vai joka kieroksella? Tuntuu jotenkin hölmöltä, että vain siellä kavennusten alapäässä olisi, mutta ei sitten enää ylhäällä..?! Kiitos jo etukäteen! t.nisu

Rillirousku kirjoitti...

Kottby: Kiitos! :)

Anonyymi: Anteeksi hidas vastaaminen. Matka toi pakollisen nettitauon, viestit lukematta pitkältä ajalta. :)

Oot ehkä saanut jo vastauksen kysymykseen mutta vastaan nyt kuitenkin. Huppua varten otetaan odottamaan neljä silmukkaa. Pujotetaan siis langalle ne neljä silmukkaa ja sitten jatketaan kierroksia ihan tavallisesti muuten, mutta siihen toiseen reunaan aletaan tehdä kaula-aukon kavennuksia ohjeen mukaan. Toivottavasti selvensi tai toivottavasti keksit ratkaisun aikaisemmin jo itse. :)

Jenna kirjoitti...

Kiitos ohjeesta! Pitkään oon hypistelly erilaisia villatakkiohjeita ja suunnitellu tekeväni lapsille takit. Nyt löysin sattumalta tänne ja kuvat ja ohjeen nähtyäni kaivoin puikot esiin.. Saas nähdä kuin käy!

Tinuski kirjoitti...

Hienot takit!

Sattumalta takkia tehdessäni löysin äidin Novita-lehdestä (talvi 2009?) alkuperäisen ohjeen ja kuvat. Kuvien mukaan napinläpien yhteiskierrokset on 10, mut ite tein enemmän, 12 kierrosta ja laitoin napinlävet keskelle. Mutta ei kai sillä niin väliä oo. :)

M

Rillirousku kirjoitti...

Jenna: Hyvä, puikot viuhumaan vaan! :)

Tinuski: Sain ohjeen sähköpostissa kaveriltani, joten en tiedä mistä lehdestä se on mutta paljon mahdollista että sama ohje. Kopioin muka suoraan mutta ehkä on tullut kirjoitusvirhe. Kummallakin tulee varmsti ihan hyvä. :)

Tinuski kirjoitti...

Olit kopioinut ihan oikein, teksti oli sanasta sanaan samaa, epäselvyys kierroksissa oli ihan alkuperäisessä tekstissä. Ihmettelin itse, mitä teen ja päädyin kuvan mukaiseen tulkintaan tekstistä l. kierroksia yhteensä 10.

Mutta blogisi takit ovat hienompia kuin alkuperäiset, jotka olivat raidallisia :)

Jos sais vielä tänään takin kasaan ja napit paikoilleen.

Tiina kirjoitti...

Hei aivan ihana ohje, ei muutaku tekemään!:) Mistä noi napit oot ostanu/hankkinu?

Anonyymi kirjoitti...

tuleekohän tää kommentti nyt oikein :D

Onnistuiko kelo- langasta? minkähän verran pitäs lisätä silmukoita että sais tehtyä 134cm tytölle? vai onkohan ihan turha toivo ees tehä niin isoja kappaleita - pitäsköhän sitä varten tehä tehdas :D

Rillirousku kirjoitti...

Tiina: Anteeksi kun en ole huomannut kommenttiasi! Vastaan nyt kuitenkin näin jälkijunassa jos vielä tänne eksyt. Näissä kuvissa olevien takkien napit on kirpparilta mutta isompia oon tilannut AliveKidsiltä. :)

Anonyymi: Voi olla että tehtaalle olis kysyntää. :D Ei vaan, aikaa menee enemmän mutta muuten ei oo mikään este. :) Oon ite just tekemässä tuota 110 kokosta ja onhan se hidasta. Ite tein Kelo-langasta 86 kokoiselle niin, että miinustin 74 koosta vielä vaikka kuinka paljon silmukoita. En kyllä uskalla sanoa mitään silmukkamääriä, mutta vois olla, että jos vaikka 110 koosta tekis kelosta, niin saattas tulla aika sopiva. Mutta mitään en lupaa. ;)

pnda kirjoitti...

ooo mikä ihana takki! haluisin tehä tommosen itelleni, mutta hmm, mitenköhän tota ohjetta sais sovellettua M-kokoon? :D

Iitu kirjoitti...

Moikka ja kiitos oikein hyväksi todetusta ohjeesta!

Linkitin tämän ohjeen blogiini, jossa esittelen omaa luomustani. Toivottavasti se on OK :)

Iitu

unisukka kirjoitti...

Kiitän inspiraatiosta, ohjeen kanssa kylläkin sooloilin. Täällä tuotos: http://unelia.blogspot.com/2012/04/kassanopen-painajainen.html

Milla kirjoitti...

Pakko yrittää. Kaksi päivää laskettuun aikaan. Aina ajoissa :)

Hilmukka kirjoitti...

Kiitos ihanasta ohjeesta! Oli pakko päästä kokeilemaan tätä heti ja päädyin tekemään takin raidallisena. http://hilmukka.blogspot.fi/2012/06/ainaoikeinvillatakki.html

Virpi kirjoitti...

Tartuin tuumasta toimeen ja väkästin yhden painajaisen. Kohta pitänee hakea toiset langat, että saa pikkuvelikin omansa :-)

Kolmen koplan mama kirjoitti...

Hei, osaisiko joku muokata tuon ohjeen vielä kokoon 116? Tai 122, tällä mun kutomistahdilla esikoinen ehtii kasvaa siihen kokoon ennen kuin tulee valmista... :D

Sanna kirjoitti...

Hei, Ihana tuo ohje! Yksi kysymys tuli tossa tehdessä :D...

kohta: ota pääntien reunassa 1x4(4)4(5)4 s langalle odottamaan huppua varten ja päätä vielä pääntien reunassa joka 2.krs 1(1)1(1)2x2 s ja 3x1 s pääntietä varten.

miten tämä käytännössä tapahtuu? otin siis ensin sieltä pääntien puolen reunasta ne silmukat talteen (menikö oikein?) ja sitten aloin miettimään että päätänkö sitten sieltä reunasta myös ne? mulla ei nyt hahmotus toimi, että miten se huppu tulee, kun eikös nyt tulis hupun talteen otetut siihan keskelle eteen, eli teinkö jotain väärin :D?

olisin kiitollinen neuvoista! terv,sanna

Rillirousku kirjoitti...

Mamma.: Anteeksi HIIIIDAAAS vastaus! En itse osaa muokata ohjetta, ainakaan niin, että uskaltaisin mennä takuuseen onnistumisesta, mutta liekö tuo onnistuisi, kun suhteessa vaan lisäisi silmukoita joka kappaleeseen? :)

Sanna: Tämä vastaus tulee nyt niin myöhään, että kysyn ensin joko selvitit ongelman ennen kuin alan pähkäilemään vastausta. :) On meinaan sen verran aikaa, kun edellisen villatakin oon tehnyt että pitää käyttää aivotoimintaa, että itekään hahmotan. :D

Laura/NauravaNappi kirjoitti...

Mulla on kyllä sama ongelma kui sannalla enkä tajua yhtään, että mistä nuo hupun silmukat otetaan. Kaula-aukon vai hihan puolelta? En ymmärrä että miten ne poimitaan jo tuossa vaiheessa kun sitä neulomista kuitenkin vielä jatketaan :o

Rillirousku kirjoitti...

Laura: Silmukat otetaan kaula-aukon puolelta, siis eri reunasta kuin hihan kavennus. Silmukat poimitaan niin, että pujotetaan langanpätkä silmukoitten läpi (vaikka eri värinen lanka kuin se jolla neulotaan), esim. virkkuukoukulla tai silmäneulalla. Silmukat jää siis langanpätkän varaan (kandee solmia langanpäät yhteen, ettei putoa) ja neulomista jatketaan ohjeen mukaan mutta nuo langan sisällä olevat silmukat jätetään neulomatta. Oliko varsin hankalasti selitetty? :D Toivottavasti sait jotain tolkkua. :)

Laura/NauravaNappi kirjoitti...

Joo nyt ymmärrä miten se tehdään tai oikeastaan että mistä :) edelleen ihmetyttää tuo kohta mutta se varmasti selvenee kun vaan tekee eteenpäin :)

Rillirousku kirjoitti...

Laura: Silmukat poimitaan talteen huppua varten. Myös takaosan ylhäälle otetaan samallalailla silmukoita talteen, että kun huppua aletaan tekemään ei tarvi kaikkia silmukoita etsiä reunasta, vaan on valmiita silmukoita oottamassa. Tajuat kyllä kun oot siinä vaiheessa. :)

AY kirjoitti...

Hei!
"Poimi etureunoista ja hupun reunoista silmukat puikoille (poimi 1 s aina ainaoikeinneuleen harjanteiden välistä) ja neulo ensin 4 krs ainaoikeaa. Tee seuraavalla krs:lla napinlävet oikean etukappaleen reunaan siten, että ylin tulee pääntien kavennusten alkamiskohtaan ja loput tasavälein. Sulje napinlävet seuraavalla kerroksella lisäämällä silmukoita. Neulo aina oikeaa 10 krs:ta ja päätä s:t kerralla."

Tämä kohta ei mene jakeluun :D
Poiminko siis molemmilta etukappaleilta silmukat puikolle? Ja yhtä aikaa vai teenkö ne erikseen? Ja miten napinlävet käytännössä tehdään, miten lisään silmukoita siinä vaiheessa? Kiitos jos viitsit vastata ja selvittää kun en ymmärrä :)

Rillirousku kirjoitti...

Annika: Tuo kohta on vaikiatajunen, muistan sen varsin hyvin, enkä olis selvinnyt ilman asiaahallitsevaa toveria. Silmukat poimitaan siis KOKO malkalta alareunasta toiseen alareunaan. Siis aletaan poimia silmukoita toisen etukappaleen alareunasta, jatketaan poimimista koko hupun reunasta ja siirrytään siitä toisen etukappaleen yläreunaan ja siitä aina alareunaan asti. Silmukoita tulee puikoille järetön määrä ja ne voi olla tosi kireitä, joten varotus, että se vaihe on raastava mutta heti eka kerroksen jälkeen helpottaa. :) Neuleen reunasta poimitaan siis ne lörtsyimmät kohdat, nimenomaan niistä harjanteiden välistä. Tajusitko? Napinläpiin on hyvä ohje täällä --> www.kaspaikka.fi/neulonta/tekniikka-ja-rakenne/napinlavet.html , josta itekin opettelin kun en muuten tajunnu. Toivottavasti onnistuu ja kysy jos on vielä jotain. :)

AY kirjoitti...

Kiitos!!helpotti huomattavasti :) huppukin siis kasvaa vielä? kysyn vielä jos tulee ongelmia sitten kun alan tehdä tuota kohtaa :) kiitos myös ohjeesta, toinen neuletakki jo menossa vaikkei ensimmäinen ole vielä valmis ;)

Unknown kirjoitti...

Teinpä minäkin oman versioni takista ja tuli tosi mieluinen. Kiitos hyvästä, selkeästä ja helposta ohjeesta. Tuo napilistan&hupun silmukoiden poimiminen oli kyllä rasittavaa 110 senttisessä takissa ja yhden pyöröpuikonkin sain siinä poikki ährätessäni, mutta muuten tuli nopeasti valmista :D

http://villaharakanpesa.blogspot.de/2012/10/kassanopen-painajainen.html

Rillirousku kirjoitti...

Petra: Hauska kuulla, että oot innostunut testaamaan! Kävin kurkkaan takkia ja olihan se nätti! Ison koon tekeminen on kyllä sen verran työlästä, että täälläkin on pojan takki odotellut lankarullan muodossa jo monta kuukautta. :D

Anne kirjoitti...

Jos teit tyttärellesi koon 86, minkä ikäinen hän on kuvissa?

Rillirousku kirjoitti...

Anne: Tyttö on kuvissa reilun vuoden ikäinen. :)

mAoL kirjoitti...

Hei! Osaakko kertoa miten tuo ohje menis 56 kokoiselle? :)

Emmm kirjoitti...

Moiii!

Hihan lisäykset on mulle nyt vähän ongelmalliset! :-) Teen siis tota 74 cm niin mitäs ihmettä. Kun oon neulonut sen 4 cm ainaoikeaa, lisään molemmissa reunoissa yhdet s? Millä tyylillä ne on paras tälläsessä takissa lisätä?

Ja sit siis toistanko joka 10 krs ne 1 s lisäykset 4 krt? Ja sen jälkeen jatkan neulomista niin pitkään, että se hiha on oikeen pitunen? :)

KIIIIITTTI jos tajuat ja pystyt auttamaan :-)

Rillirousku kirjoitti...

mAoL: ANTEEKSI kun on jäänyt huomaamatta sun kysymys! Vastaan nyt siis, että valitettavasti en osaa sanoa. :/ Jonkun verran joutus vähenteleen silmukoita mutta en kyllä osaa mitään määriä sanoa. :)

Emmm: Ja samat sanat sulle, että anteeksi hidas vastaus! Lisäykset menee just noin kun oot tajunnutkin. Hihan lisäykset ja muuta olennaista kannattaa käydä opettelemassa Käspaikassa. Oisko kaspaikka.fi tai jotain vastaavaa osoite, sieltä itse etsin kaikkiin probleemiin vastaukset ja siellä on tarkat ohjeet miten tehdä. :)

Pikku pikku kirjoitti...

Kiitos ihanasta ohjeesta! :)

Elina kirjoitti...

Mie olen kammonnut näitä "isoja" neuletöitä, kun ne tuppaa jäämään aina kesken... no nro 1 saatu valmiiksi( http://lainatenihanuutta.blogspot.fi/2013/07/kaksi-lainaa.html ) ja nro 2 on jo puikoilla... Kiitos innoituksesta!

Unknown kirjoitti...

Mun kässänopen painajainen kutistui liiviksi, mutta toimi samalla shadow knitting -treeninä. Kiva malli. :)

http://yksinurinyksioikein.blogspot.fi/2013/12/shadow-knitting.html

Nappikujan Anni kirjoitti...

Kiitos aivan ihanasta ohjeesta! Tässä oma toteutukseni :)http://remuttajanneuleet.blogspot.fi/2014/01/taaperon-villatakki.html

Virve kirjoitti...

Aivan ihana takki ja valloittava valkoinen hattu pienellä päässä :) Oletko tehnyt sen itse, löytyisikö ohjetta?

Laura/NauravaNappi kirjoitti...

Siis mä oon jo kerran aiemmin onnistunut tekeen tän takin ja nyt en muka millään hoksaa tuota silmukkamäärää, kun huppu toimitaan. Takakappaleelle pitäisi jäädä 30silmukkaa, mutta mun laskuopin mukaan ei mitenkään jää tuota määrää! Jos eka on pienimmässä koossa 54s ja sit vähennetään niin että on jäljellä 46s. Lopuksi päätetään molemmista reunoista vielä 12s eli yhteensä 24s pois tuosta 46s:sta niin eihän siitä mitenkään jää kolmeakymmentä?? Vaikka ottais vain kuusi per puoli niin silti se ei täsmäisi kolmeenkymmeneen? Missä kohtaa ajattelen jotenkin kummasti :D

Laura/NauravaNappi kirjoitti...

Nyt hoksasinkin! Siihen kolmeenkymmeneen otetaan mukaan ne etukappaleiden odottavat silmukat ja niiden LISÄKSI poimitaan vielä 12s/puoli. Yön yli vaati ajatustyötä, että hoksasin :)

Tarja / Tarjas Snowland kirjoitti...

Tein takista oman version sileällä neuleella ja erilaisilla silmukkamäärillä, siitä(kin) tuli mainio! Tosi kiva ohje.

Blogissani nähtävillä tuo sileän neuleen versio duffelinapeilla. Terkuin Tarja

http://tarja-snowland.blogspot.fi/2014/05/helppo-lasten-neuletakki-little-cardigan.html

Kukka kirjoitti...

Tämä ohje löytyi syksyn 2009 novitasta, sieltä bongasin ja aloin väkertämään. Ompa ihania nämä sinunkin versiosi! Itse sain juuri raidallisen valmiiksi ja toinen pitäisi viimeistellä, huppu puuttuu ja nappilistat.

Eräs kaverini kysyi, että onko neulomani takki se kotipalapelin villatakki ja kun tulin katsomaan niin olihan se sama ohje. Laitoin omaankiN blogiini vinkkiä, että täältä löytyy ohje ihan virtuaalisestikin hätähousuille, jotka eivät malta kirjastoreissuun asti odottaa villatakin aloittamista! :) mukavaa syksyä!

Heli / Neuleaddiktio kirjoitti...

Kiitos kovasti ohjeesta! Itse tein tämän takin saumattomana ja siitä tuli ihan paras! :) http://neuleaddiktio2.blogspot.fi/2014/08/kassanopen-painajainen-saumattomana-ohje.html

Unknown kirjoitti...

Ihana ohje! Onkohan aikuiselle vastaavaa ohjetta?

Unknown kirjoitti...

Tämä on niiiin ihana! Kysymykseni koskee tuota koko-puolta. Haluaisin tehdä tämän ihanuuden vieläkin pienemmässä koossa vastasyntyneelle.. Osaisitkohan siis auttaa silmukoiden määrässä jos koko olisi esimerkiksi 60cm? kiitos!

Rillirousku kirjoitti...

Hanna: Kiitos viestistä! En osaa kyllä tähän hätään oikein neuvoa, että mikä silmukkamäärä olisi hyvä, mutta käytännössä jos suhteessa vähentää silmukoita, niin luulisi onnistuvan! :)

Takkutukka kirjoitti...

Apua! Ohjeesta tajusin että huppua varten poimin silmukat toisesta ja kavennan toisesta reunasta. Ohjeessa luki että pääntietä varten kavennukset, mutta hupun silmukat jäis kainaloon, ja näistä kommenteista sain käsityksen että Hupun odottavat olisikin etupuolella ja kavennukset siellä kainalossa? ;O

Rillirousku kirjoitti...

Takkutukka: Apua täälläkin, autan jos osaan! Edellisestä takin neulomisesta jo niin kauan, että muistankohan enää ollenkaan miten ne kavennukset tulee. :-O Etukappaleissa kavennetaan siis kainaloitten kohdat erikseen ja sitten yläreunassa hupun silmukat. Takakappaleessa kavennetaan myös kainaloitten silmukat mutta yläreunassa otetaan vaan silmukoita oottamaan hupun tekemistä, ei siis kavenneta ollenkaan. Tulikohan ihan sekavasti, kysy jos et ymmärtänyt. :)

Unknown kirjoitti...

Kiitos ohjeesta! etu ja takakappaleen voi neuloa yhdessä kainaloon asti. Ja ajattelin käyttää jämiä, saa vähän vaihtelua.