2/05/2014

Jätskikiska.
Muistatteko sen fiiliksen, kun sai viikkorahaksi vitosen tai ehkä jopa kympin? Sen tunteen, kun tiesi aivan tasan tarkkaan mihin kolikkonsa tulisi käyttämään ja kun vispasi pyörällä kohti kioskia tai kauppaa niin kovaa, kuin jaloista irti sai?

Marjatta muistaa. Kerran pikkuveljen kanssa kertyi kolikoita purkkiin kymmenen markan edestä, kaikki kymmenpennisinä. Kolikot kipattiin lähikioskin tiskille ja tilattiin kymmenellä markalla mustia autonrenkaita. Mutta vielä useammin viikkorahat käytettiin jäätelöön, koska jäätelöä parempaa asiaa ei periaatteessa voi edes olla olemassa!

Viikkorahalla ostettiin varsin usein omat jätskipaketit. Yleensä litran tiiliskivet tai joskus jopa parin litran muovilaatikko, jos oli oikein rahaa päässyt ylimääräistä kertymään. Kartonkinen litran laatikko avattiin toisesta päädystä ja nautiskellen lusikalla kaivettiin hiljalleen sulavaa herkkua ääntä kohden. Ähkyn iskiessä paketti pistettiin pakastimeen odottamaan vatsalaukun tyhjentymistä, mutta aika kevyesti saattoi livahtaa kokonainen pakettikin kurkusta alas kertarykäisyllä.

Noita mainittuja lapsuusasioita tarkastellessa ei luultavasti jäänyt epäselväksi, että lapsuus ja jäätelö kuuluvat tämän marjatan mielestä saumattomasti yhteen. Siksi oli kauhean mukavaa, kun Pingviini-jäätelöltä otettiin yhteyttä ja kysyttiin, että maistuisiko jäätelö? Maistuisi! Niinpä eilen kannettiin jätskikiska olohuoneeseen ja pistettiin pystyyn jäätelökekkerit.

Kaikki Pingviini-jäätelöt valmistetaan Suomessa, Turengin jäätelötehtaalla. Pingviinin 1 litran jäätelöpakkausten valikoimasta löytyy tällä hetkellä parikymmentä makua, joista uusin tulokas on laktoositon salmiakki. Pingviinin nettisivuilla on reseptiarkisto, josta löytyy kymmeniä ideoita jäätelön tarjoiluun.

Pingviinillä on tällä hetkellä meneillään Mun jätskibaari-kilpailu, johon voi lähettää kuvan omasta jäätelöannoksestaan ja voittaa Nokia Lumia 1020:n. 

Jätskipaketit liittyvät lapsuuteen hyvin vahvasti ja onkin enemmän kuin mukavaa saada aiheuttaa samankaltaisia lapsuusmuistoja myös omalle jälkikasvulle, vaikkapa jätskikiskan merkeissä. Myyjätäti oli hyvin tohkeissaan työnkuvastaan ja ostajat osoittelivat toivomiaan päällisiä kuola suupielessä.

Jäätelön lisäksi hyvin vahva muisto nuoruuden päiviltä on Hopea Toffee ja olipa marjatta aivan unohtanut, kuinka maukas yhdistelmä noista kahdesta muodostuukaan!

Lakritsikastike 

1 pussi Hopea Toffeeta
2 dl kermaa

Kuori karkit kattilaan, lisää kerma. Sulata karkit miedolla lämmöllä, sekoita kastikkeeksi. Pilko jäätelö kulhoon ja kaada päälle kuuma lakritsikastike. Lisää höysteiksi karkkeja, marjoja tai hedelmiä tai nauti sellaisenaan.

Jäätelö on hyvää!


Postaus tuotettu yhteistyössä Pingviini-jäätelön kanssa

20 kommenttia:

paevi kirjoitti...

Mahtavat kuvat! Tuo taitaa olla ens kesänä täsä talosa aurinkoisten päivien ohjelmana aina ku vieraita on, kiitos sun :) meillä jäätelö on lähinnä kesäherkku.

Katriina - Valkoinen Koti kirjoitti...

Ihanat kuvat! Tässähän olisi ihan loistava idea lastensynttäreiden ohjelmanumeroksi. Kakun voisi hyvin syrjäyttää jätskiannoksilla. :)

Maru kirjoitti...

Voi miten mainio kuvasarja! Hieno idea myös.

Ja hei, teillä on tuo tapetti, jota olen meille myös ajatellut. Kiva nähdä se näin livenä - ei näytä yhtään liian sekavalta!

Stine Hoelgaard Johansen kirjoitti...

How sweet, congratulations:-)

Anna / Iloni kirjoitti...

Mahtihieno jäätelökiska!! Ihana! Ja niin tutut tunnelmat litranjäätelöistä ja muista ;)

Unknown kirjoitti...

Eikä! Voiko olla hellyyttävämpää sakkia, niin sievästi jätskikipot kourassa jonottavat! Aivan ihania. Ja tuo pikku jätskipirkko tuolla kiskassa on niin tosissaan. Että tuo ois ollu lapsena mahtavaa. Aivan ihana postaus. Ja tuo sun typy myös (on muuten isoäitinsä näkönen).

Anna / Kuvan mukainen kirjoitti...

Tää oli niin hyvän tuulen postaus että meinas liikutuskyynel päästä :)! Kiitos!

Saga / Niittykulma kirjoitti...

Ompa ihana kioski ja aivan mahtavat kuvat.

Johanna kirjoitti...

Toi on lapsille niin kiva juttu! Meillä on joskus ollu kahvila ja kampaamo ;) Lapset rakastaa tollasta jonottamista ja jäätelöä tietty ;) <3

Hanna kirjoitti...

Voi miten ihana jätskikiska!

Viena kirjoitti...

Miten ihanan näköstä! Tuli yhtäkkiä hirveä himo tehdä oma jätskibaari :)

Tuia kirjoitti...

Todella hauska idea tuo jätskikioski! Tuon maukkaanpaa leikkiä tuskin onkaan :)

R // omasohva kirjoitti...

Eikä miten suloinen kioski (ja pupu tupuna -paita myös aivan mahtava)! Lapsuudessa meidän lähellä oli kioski, josta ostettiin yksittäismyynnistä erilaisia karkkeja. Karkit maksoivat viidestä pennistä viiteenkymmeneen penniin kappaleelta. Kyllä siinä matikkapää kehittyi kun piti puntaroida mihin rahat riittää;) Jäätelö kyllä kuului myös lapsuuteen, varsinkin kesiin. On tullut aikanaan myös oltua kesätöissä kyseisellä Valion tehtaalla.

kakkapää kirjoitti...

Mutta ikävä fakta Pingviini-jäätelöstä; Valion jäätelöt omistaa Nestlé... Sinäkin, Brutukseni.

Kirsikka kirjoitti...

Voi vietävä, miten ihana jäätelökioski <3 Ja ihanat kuvat kuten täällä aina!

Pasi Hotti kirjoitti...

Ja olisi ihan kiva, että mainittaisiin kyseessä olevan mainos.

Rillirousku kirjoitti...

Kiitos teille, mekin tykättiin jätskikiskasta!

j: Nestle tai ei, jäätelö on hyvää. :)

Pasi Hotti: Useampaan kertaan todetaan kyseessä olevan blogiyhteistyö ja tekstin lopussa lukee selkeällä kotimaisella, että "Postaus tuotettu yhteistyössä Pingviini-jäätelön kanssa". Mistä kohtaa jäi epäselväksi, että kyseessä on mainos?

Pasi Hotti kirjoitti...

No niinpäs mainitaan. My bad.

Pasi Hotti kirjoitti...

No niinpäs sanotaan. Jäi pikkuprintti taas lukematta. My bad. :)

bubsis kirjoitti...

It looks so amazing!